Владимир Москов пред СТАНДАРТ: Всички трябва да загърбим политическото его

Кой ще е новият лидер на партията? Рано е да се каже

Владимир Москов пред СТАНДАРТ: Всички трябва да загърбим политическото его | StandartNews.com
  • Ситуацията в България изисква държавническо мислене, казва Владимир Москов, зам.- председател на БСП, който е и осми пореден мандат кмет на Гоце Делчев
  • - Г-н Москов, след драматичния пленум на БСП на 1 септември, когато от партията беше изключена Корнелия Нинова, член на Висшия съвет ми сподели: "Плаках и си тръгнах. И ние отиваме на избори с две листи". Имаше ли как да бъде предотвратен този скандал и какво по-точно направи предварително по случая новото ръководство на най-старата партия у нас?
     

    - Напрежението в партията е назряло отдавна. Знаете, че години наред вътрешните борби в БСП не са спирали и съответно много хора са насъбрали или обида, или разочарование, или дори желание за реваншизъм. Ключът към решаването на всички тези проблеми е в диалога и в компромиса. Ние сме партията, чиито проблеми от години се разискват и коментират по медиите, вместо на вътрешно партийни форуми. Всеки проблем може да намери своето решение когато се изговори, чуят се всички страни и има желание и воля за допустим компромис и решение. 

    В този ред на мисли смятам, че нашата грешка е, че не намерихме начин да си говорим повече, за да изчистим противоречията, недоразуменията, неразбиранията. И другата много важна пречка е голямото его. В политиката голямото его не води до нищо добро - то пречи на разумния диалог, на компромисите и води до самозабравяне. 

    Националният съвет се опита да подаде ръка на Корнелия Нинова и да даде шанс за излизане на партията от тази заплетена правна ситуация - взе решение Корнелия Нинова да даде пълномощно на изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров да представлява партията пред трети страни. Тази протегната ръка обаче беше отказана. Тя заяви, пред всички, че няма да изпълни решението на пленума. Обяснението й беше липса на доверие у новото ръководство. Не знам как точно да тълкувам това, след като целия Национален съвет гласувахме доверие на Атанас Зафиров да ръководи партията и да я представлява. С това тя постави партията в още по-заплетена и неприятна за всички ситуация.

    - Преди дни Кирил Добрев разпространи във Фейсбук следното: "Ще се видим в съда, госпожо". Повод за гневния му пост беше фактът, че Нинова даде пълномощно на изключения от партията Георги Свиленски да ръководи регистрацията на БСП и реденето на листите за изборите. По тази причина Добрев сподели: "с моето име като член на НС на партията, тя, същата жена, регистрира БСП на шест поредни избори, докато публично обясняваше, че съм изключен". Очевидно е, че всички сте мълчали заради партията. Но докъде могат да ескалират скандалите?
     

    - Отново ще повторя, никой няма полза от скандали и от ескалиране на напрежението. Напротив - трябва да се намери решение. Надявам се всички да мислят по този начин, защото със скандали, с развяване на вътрешно-партийни проблеми по медиите и с допълнително нагнетяване на напрежение, няма да постигнем нищо. Предстоят поредни избори и трябва всички да проявят разум и отговорност. Народът иска силна БСП, за да се стабилизира държавата ни. 

    Като човек чийто идеен, професионален и личен живот са свързани десетилетия наред с БСП, искрено се надявам скандалите вече да приключат. Те вредят на партията и нейните членове и отблъскват хората от нас. Никой няма да чуе нашите идеи и политики, докато продължаваме да се караме. Легитимните органи на партията са взели своите решения и всички трябва да ги приемем и да ги изпълняваме. Всичко друго сякаш се прави нарочно, за да я няма партията.

    - Говори се, че трима или четирима соцактивисти ще се състезават за лидерския пост в БСП и по тази причина в момента всеки от тях се стреми да впише повече свои съмишленици в листите, за да има влияние в бъдещата парламентарна група. Това не е ли братоубийствена война?
     

    - Това са отново спекулации и внушения, с които се надявам да спрем. Листите на партията ще бъдат определени както винаги от партийните структури, от всички партийни членове и след това ще бъдат утвърдени от Националният съвет на БСП. Това е редът записан в Устава на БСП. 

    Относно кандидатите за лидерския пост, след изборите ще проведем пълен цикъл отчети и избори, както и Конгрес на партията и ще видим, кои ще са кандидатите, както и кой ще бъде избран. Особено преди да са минали изборите и да се види резултатът на новото ляво обединение, е рано да се правят прогнози.

    - На този фон очаквате ли сериозно представяне на левицата на парламентарните избори? 
     

    - БСП винаги се е явявала на изборите, за да спечели. На тези избори залогът както за България, така и за БСП е голям. Ръководството пое курс за консолидация, както вътре в партията, така и в лявото пространство. На 05.09.2024 беше подписано споразумение между всички леви партии, за да се явим заедно на изборите. Събира ни една основна цел - в тези трудни за България времена да дадем реална управленска алтернатива. 10 екипа от всички 20 партии работят за изготвяне на платформата на  "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в различните направления, за да можем да представим тази алтернатива на предстоящите парламентарни избори пред българските гласоподаватели. Искрено се надявам, че посланията ни ще бъдат чути, че програмата ни ще достигне до хората. Затова е крайно време да се сложи точка на всички вътрешни скандали и да се съсредоточат усилията ни в популяризиране на нашите политики, насочени изцяло към хората.

    - Ще продължава ли левицата да стои далеч от поредните сглобки?
     

    - БСП винаги е държала да не влиза в безпринципни коалиции, чиято единствена самоцел е властта. Доказвали сме го безброй пъти и никой, дори политическите ни опоненти, не може да го отрече. Решенията за участието на партията във властта се взимат от Националния съвет - принципно и открито, така и ще продължим.

    - Истина ли е, че временното ръководство на БСП има намерението да вкара в листите хора от екипа на президента Румен Радев като по този начин ще осигури трубуна за възлови лица, които ще участват в евентуален следващ негов проект?

    - Както вече казах, има установен ред за подреждане на листите в БСП. Ние сме партия със 133 години история и традиции. Който има необходимия брой номинации сред структурите и отговаря на критериите, ще намери своето място в листите. Важно е нашите кандидати да са личности, които ще успокоят държавата и ще вдъхнат доверие и сигурност на хората. 

    - На каква цена БСП би се включила в бъдещото управление? При последните избори от "Позитано" 20 призовавахте за експертно правителство с ограничен хоризонт във времето. Но на базата на сложната геополитическа обстановка ще промените ли мнението си?

    - Рано е да отговорим на този въпрос, преди да минат предсрочните избори. Едва тогава ще е ясна актуалната обстановка и ще може Националния съвет да вземе своето решение.

    - Вие сте кмет на Гоце Делчев за осми пореден мандат. Какво говорят за БСП хората във вашия град?
     

    - Може да попитате хората, те трябва да споделят какво мислят. Иска ми се да вярвам, че с БСП - Гоце Делчев сме успели да изградим стабилна организация, която се ползва с уважение от съгражданите ни. В работата си винаги сме били отворени към проблемите и въпросите поставени от хората и сме се старали да ги разрешим по най-бързия начин. Не делим хората по партии, а им решаваме проблемите - лични или обществени. Нали за това сме избрани и ни е гласувано доверие? Фактът, че вече 8 мандата сме в ръководството на общината ми дава увереност да мисля, че хората добре ни познават, имат ни доверие, оценяват направеното и знаят, че може да се разчита на нас, на нашия екип. Но за да се случи всичко това е необходимо много работа, винаги да бъдеш близо до хората и да не се допуска никакво главозамайване. Ние трябва да сме в услуга на хората, да вървим по земята и да знаем, че сме избрани от тях, а не сме назначени.

    - Извън партийните страсти какви компромиси трябва да направите вие, политиците, за да живеем спокойно и мирно в България, която да е над всички нас?
     

    - Всички трябва да загърбим политическото его и партийните си интереси. Наистина ситуацията у нас е много тежка и изисква надпартийно и държавническо мислене. Тези чести избори са чиста загуба на време и на ценен ресурс на държавата. Губи се времето и на хората, и на държавата с безсмислени избори, вместо да се концентрират усилията на всички политици в решаването на реалните проблеми. С всеки следващ избор, все по-малко хора излизат да гласуват и това е така, защото те се умориха от това, че всеки път е едно и също и няма никакви резултати, никаква промяна. Единственото, което трябва да се изведе на преден план в момента са наболелите проблеми на българските граждани и националните ни приоритети. Всички други партийни страсти трябва да останат на заден план. Справянето с пожарите и безводието, определено са сред тях, както и ниските доходи и бедността, в която живеят голяма част от нашите сънародници. Там трябва да съсредоточим усилията си.

     

     

     

     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай