Вижте мерките срещу коронавируса (ОБЗОР)

На границата мерят температурата на влизащите у нас

Вижте мерките срещу коронавируса (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • На границата мерят температурата на влизащите у нас
  • Борисов: Пасете 14 дни карантина, ако се връщате от опасен район
  • Спират ученически екскурзии в Италия
  • Няма българи, върнали се от затворените области на Ботуша
  • Проф. Кантарджиев: Ако човек не проявява симптоми на заразата, няма смисъл да се изследва

ВИЖ ОЩЕ: Страшна новина! Коронавирусът повтаря

На всички гранични пунктове на България започва мерене на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса.

ВИЖ ОЩЕ: Утре тренират реакции при коронавирус

Това реши Съветът по сигурността в МС, свикан от премиера Бойко Борисов. Той събра вътрешният министър Младен Маринов, зам.-министрите на здравеопазването Жени Начева и Бойко Пенков и директорите на ВМА и "Пирогов", националния здравен консултант д-р Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за да обсъдят мерки срещу опасността от влизане на заразата и у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Китай готов с ваксина срещу коронавируса

На всички гранични пунктове имаме оборудвани граничари, където няма камери с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари, за да се взимат всички мерки, заяви премиерът Борисов. И призова хората, които се връщат у нас от места в риск, в които има коронавирус, да спазват 14-дневен карантинен период.

ВИЖ ОЩЕ: 232 млн. евро за борба с коронавируса

„Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази, както дисциплината – от това хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок. Щабът, който определихме, решихме да бъде ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, МВнР, здравно министерство, за да бъде максимално бърз и оперативен“, каза Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска общо решение на ЕС за коронавируса

По-рано днес просветният министър Красимир Вълчев призова да се спрат всякакви ученически инициативи и състезания в Италия, децата, които са там да спазят 14-дневната карантина, когато се върнат.

ВИЖ ОЩЕ: Съвет по сигурността за коронавируса

Няма българи, които да са дошли у нас от заразените със смъртоносния коронавирус области в Италия, гарантира пред журналисти националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев. „От областите в Италия, които са засегнати от коронавирус, не излиза никой. Около 50 са българските граждани, които живеят там. Никой от тях не се е върнал в България”, увери д-р Кунчев. „Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: Милано - празни магазини, пълна паника

Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 000 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, категоричен бе Кунчев. Другият безспорен експерт - проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести обясни защо няма смисъл човек да се изследва за коронавируса, ако няма симптоми.

ВИЖ ОЩЕ: Първи новини от съвета за коронавируса

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест”, заяви проф. Кантарджиев. И допълни, че никъде по света не се изследват здрави хора без сиптоми при връщане от чужбина.

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

Проф. Тодор Кантарджиев отново подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването. Той отчете, че досега са тествани общо около 30 пациента, но всички проби са отрицателни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай