Вицепремиер-албанец смекчи гафа на Скопие

Българската страна не планира да попречи на процеса на начало на преговори на Северна Македония с ЕС

Вицепремиер-албанец смекчи гафа на Скопие | StandartNews.com

Българската страна не планира да попречи на процеса на начало на преговори на Северна Македония с ЕС, каза вицепремиерът на Северна Македония Буяр Османи, цитиран от македонските медии.

България имаше определени забележки, но не възнамерява да блокира процеса, тъй като ако искаше, можеше да го стори още на Срещата на високо равнище през март, допълни той.

Едно от условията за членство в ЕС са добросъседските отношения и затваряне на отворените въпроси със съседите, напомни Османи. Той каза, че в идния период трябва сериозно да се разговаря по всички въпроси с българската страна.

"Когато казвате "да" и същевременно изказвате забележка, вие оставяте пространство за решаване, без при това да изразите желание да блокирате процеса", каза Османи.

Той подчерта, че страната осъзнава, че е подписала договори за добросъседство с България и Гърция и в тях има неща, които трябва да се изпълнят. Затова има механизми и органи, формирани въз основа на тези договори, и там ще се търси решение, посочи Османи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай