Вигенин е на официално посещение в Унгария

Вигенин е на официално посещение в Унгария | StandartNews.com

Будапеща. „Двустранните ни отношения са в отлично състояние и почиват на солидна основа. Принадлежността на Унгария и България към ЕС и НАТО, дълбоките исторически и културни връзки между двата народа са благоприятна предпоставка за традиционно доброто сътрудничество във всички области", това отбеляза външния министър Кристиан Вигенин в началото на днешната си среща със своя унгарски колета Янош Мартони.

Вигенин изрази благодарност за помощта, която Унгария ни оказа във връзка с остро възникналия проблем в България с бежанците от Сирия и за включването на въпроса за оказване съдействие на страните от югоизточните граници на ЕС в заключенията на последния Европейски съвет.

По думите му, страната ни високо цени последователната подкрепа на Унгария за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според него безспорната готовност за членство е била призната от повечето страни в ЕС. „България вложи значително европейско и национално финансиране за осигуряване на необходимото техническо оборудване и изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген", отбеляза Кристиан Вигенин. Външният министър подчерта, че ще продължим да носим тежестта, включително финансова, от членството в пространството без граници и опазването на важна част от южната външна граница на ЕС, като България продължава да надгражда Шенгенските стандарти и да прилага най-добрите практики в областта.

Министър Вигенин представи и основните приоритети, по които работи българското правителство. Той изтъкна, че в средносрочен план се цели постигане на енергийна независимост и ефективност. По думите му България подкрепя идеята за изграждане на общ енергиен пазар на Централна Европа, който да се разшири към региона на Югоизточна Европа. Споделяме разбирането, че съгласуваната външна енергийна политика на ЕС, която се основава на разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, може да бъде основна предпоставка за енергийна сигурност.

Изграждането на Южен коридор като приоритет на ЕС, на Южен поток, на интерконекторните връзки със съседни държави – Румъния, Турция, Сърбия и Гърция, са предмет на интерес и последователни действия от нашата страна. От своя страна, Янош Мартони отбеляза необходимостта да се обмисли идеята за изграждане на газов коридор, свързващ Гърция, България, Румъния и Унгария, който може да бъде алтернатива на замисления проект Набуко.

Пред своя домакин Вигенин изтъкна, че разчитаме на Унгария за разширяване на рамките на сътрудничество във Вишеградската група и за по-активното привличане на България в процесите на координиране на политики в рамките на формата.

В рамките на своето официално посещение в Будапеща министър Кристиан Вигенин разговаря и с председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер. Споделена бе оценката за доброто сътрудничество между институциите на Унгария и България, но същевременно бе изтъкнато желание за тяхното стимулиране. Основен акцент бе поставен върху парламентарното сътрудничество между двете страни, не само на ниво групи за приятелство, но и между съответните комисии в двата парламента. Министър Вигенин благодари на Унгария за подкрепата за българското малцинство в страната и сподели, че страната е пример за добро отношение към всички признати малцинства. Двамата акцентираха върху необходимостта от стимулиране на сътрудничеството между българските и унгарските представители в ЕП, както и между представителството на двете страни във всички формати на ЕС.

Създаването на синергия между ЧИС и други формати на регионално сътрудничество е сред целите на българското председателство на организацията

Създаването на синергия между ЧИС и други формати на регионално сътрудничество е сред целите на българското председателство на организацията. Това заяви Вигенин по време на лекцията си в унгарския Институт за международни отношения. Министърът говори по темата „Синергии за европейската перспектива – Балканите, регионът и Черно море". За България взаимодействието между държавите от Вишеградската група е модел за регионално сътрудничество. Ценим високо нивото на подготовка на общи позиции и сме благодарни за поканите, отправени към България, за участие в рамките на „Вишеград Плюс", подчерта той, като изрази готовността на страната ни да участва активно в дискусии и конкретни дейности по време на тазгодишното унгарско председателство.

По думите на Кристиан Вигенин една от възможните сфери, в която може да дадем своя принос, е именно Западните Балкани, тъй като България и Унгария споделят обща визия за перспективите на страните от региона. „България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС. Страните кандидатки са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес от създаването на регион на стабилност, сигурност и просперитет, изграден на основана на европейските ценности, принципи и правила", каза още външният министър. Българският първи дипломат беше категоричен, че трудностите, пред които е изправен ЕС в момента, не трябва да отслабват динамиката на процеса на разширяване, а напротив – насърчаването на европейската интеграция на Западните Балкани трябва да се превърне в част от преодоляването на кризата.

Според министър Вигенин регионалното сътрудничество е важен инструмент в процеса на европейската и евроатлантическата интеграция, но за постигането на по-голяма ефективност е необходима синергия между съществуващите инициативи. „България се опитва да развива основния регионален инструмент - ПСЮИЕ. Надяваме се, че по време на настоящото председателство на Румъния на тази регионална организация, напредък ще бъде постигнат в конкретни области, като например парламентарното измерение на ПСЮИЕ, като ние сме предложили да бъдем домакин на Секретариат", подчерта той.

Кристиан Вигенин представи приоритетите на България по отношение на предстоящото през първата половина на 2014 г. ротационно председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. „Създаването на синергия между ЧИС и други формати на регионално сътрудничество е една от целите на българското председателство на Организацията. Ние ще работим за установяване на точките на сближаване между приоритетите на ЧИС и на Черноморската синергия на ЕС и ще се опитаме да намерим конкретни проекти от взаимен интерес", отбеляза той. Сред целите на българското председателство е и изграждането на по-тясно сътрудничество между ЧИС и Дунавската стратегия, доколкото и двете са свързани помежду си и общи проекти биха могли да бъдат от полза за икономическото развитие и укрепването на отношенията на страните от региона на Черно море с Централна Европа.

В лекцията си министър Вигенин се спря и на инициативата Източно партньорство в контекста на предстоящата в края на ноември среща на върха във Вилнюс. Той изрази увереността си, че на форума към страните партньори ще бъде изпратен силен и дългосрочен политически сигнал на солидарност и подкрепа по пътя към демокрация и изграждане на институциите на правовата държава, гражданското общество и пазарната икономика.

В заключение външният министър заяви, че многобройните инициативи за региона на Черно море трябва да доведат до логичен резултат - създаването на Черноморска стратегия на ЕС. „Ние осъзнаваме, че този въпрос, на който е посветена специална резолюция на Европейския парламент, все още не е на дневен ред. България е готова да участва в дискусиите по отношение на възможността да се създаде стратегия на ЕС за Черно море", изтъкна Кристиан Вигенин.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна и с представители на българската общност в Будапеща. Акцент в разговорите беше поставен върху отбелязването на 100-годишнината от създаването на Дружеството на българите в Унгария, която ще се отбележи през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай