Видео: Къде ще са тапите по магистралите това лято

Видео: Къде ще са тапите по магистралите това лято | StandartNews.com

„Проблеми няма да има по магистрала „Тракия". Само на едно място ще има ремонт – при моста над река Стряма при Пловдив. Той обаче няма да затрудни движението". Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова в сутрешния блок на Нова тв, където коментира състоянието на пътищата в страната и къде ще има тапи по магистралите това лято.

Ситуацията по АМ „Хемус" обаче е по-различна, тъй като там има аварийни ремонтни дейности – на 41-и км, ремонти в едната тръба на тунелите „Витиня" и „Ечемишка" и на големия виадукт на „Елешница". Движението ще бъде двупосочно в едната тръба на тунелите или съответно в едното платно на другите две места. Ремонтите ще бъдат до края на годината, обясни тя.

Много тежко е състоянието на пътищата в Разградско.Там също ще има ремонти. Ремонтни дейности ще има и на север от Бургас. Ще се ремонтира участъкът Поморие-Ахелой. До края на юни трябва да бъде пуснат търгът за избор на изпълнител на обхода на Ахелой, който е най-тежкият участък, каза Павлова.

С пари от ефрофондовете приоритетно ще се ремонтират пътища в Северна България. Досега инвестициите бяха в Южна. Вече са одобрени проектите, стойността им е 200 милиона, обясни министърът.

"С повечето приходи от винетки се надявам малко по малко да оправяме пътищата в страната. В началото на годината имаше сериозен спад в закупения брой винетки. През първите почивни дни през месец март бе първият пик. Интересното към днешна дата е, че ако сравним с предишни години, имаме увеличение на броя купени винетки и то със 100 000 броя. Благодарение на това още към юни месец ние реализираме повече от 60 милиона лева допълнителни средства", каза още Павлова.

„Искаме да въведем доста по-справедлив модел, а именно - на тол системата. За изминато разстояние с превес на тези, които най-много пътуват и най-много рушат. Тоест, тежкотоварните автомобили да плащат много повече за изминато разстояние. За колите обаче остават винетките", добави още регионалният министър.

Започваме саниране на публични сгради. Даваме 470 млн. лв. за градско благоустройство и реставрация на паметници, казва Лиляна Павлова в интервю за "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай