Венецуелска война между ГЕРБ и Радев (ОБЗОР)

Съветът по сигурността с позиция в подкрепа на Гуайдо

Венецуелска война между ГЕРБ и Радев (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Съветът по сигурността с позиция в подкрепа на Гуайдо
  • Хората на президента гласуват против
  • Биков: Радев да стане президент на Венецуела
  • Нинова плътно с държавния глава
  • Цветанов със залп от САЩ
  • ООН пасува по кризата


Венецуелска война се разрази днес между ГЕРБ и президента Румен Радев. Новата ябълка на раздора се оказа младият опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за президент на мястото на Николас Мадуро и светкавично получи подкрепата на САЩ, 19 държави от ЕС и някои от латиноамериканските страни.

ВИЖ ОЩЕ: Как Венецуела раздели Радев и кабинета

Съветът по сигурността при Министерския съвет призна и подкрепи Гуайдо за временен държавен глава на Боливарската република. Това направи още вчера с официална позиция и българското външно министерство. То призова Гуайдо да насрочи свободни, честни и демократични президентски избори. Така България последва повечето страни в Европейския съюз, които свалиха доверието си от президента Николас Мадуро. С позицията си обаче кабинетът се противопостави на президента Румен Радев, който снощи призова изпълнителната власт да се въздържи от подкрепа на европейската позиция за Венецуела.

ВИЖ ОЩЕ - Външно: Мадуро е нелегитимен

Лично Борисов свика и ръководи Съвета по сигурността. В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и хора на президента на Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев срещу европодкрепата за Гуайдо

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента Радев. Те гласуваха против. В същото време Румен Радев провеждаше среща на "Дондуков" 2 с американския посланик Ерик Рубин. САЩ са главният поддръжник на Хуан Гуайдо.

СТАНОВИЩЕТО НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА

Република България изразява подкрепа за позицията на нашите партньори в Европейския съюз и международната общност, която признава председателя на Националната асамблея на Боливарска  република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.
Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници.

"По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза", се казва в позицията на Външно министерство. То припомня, че "Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори". Венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава, категорично бе ведомството на Екатерина Захариева.

ВИЖ ОЩЕ: България официално подкрепи Гуайдо за президент на Венецуела

Европейската подкрепа

Европейският парламент вече заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.
19 държави от ЕС, сред които Германия, Великобритания, Испания, Дания, Швеция, Австрия, Полша, Холандия, Португалия, Латвия, Литва, Чехия, Финландия, признаха младия председател на Националното събрание Гуайдо и поискаха Венецуела да свика "свободни, прозрачни и честни президентски избори". Единствено Италия се обяви против и блокира общата позиция на ЕС. Единна позиция на ЕС няма и не може да има, обобщи еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини.

Гуайдо получи подкрепа и признание от САЩ и много латиноамерикански страни, включително Колумбия и Бразилия.

Разделителната линия е САЩ - Русия

Поддръжниците на Николас Мадуро са Русия, Китай, Иран, Турция, Белорусия, Боливия, Куба, Никарагуа, Салвадор и Сирия.
Външният министър на Русия Сергей Лавров подчерта, че Русия е готова да помогне за изграждането на диалог между законния президент и опозицията.

БСП с президента

Позицията на кабинета "Борисов" 3 и на Външно министерство очаквано накара ГЕРБ и БСП да заредят оръжията.
Решенията в различните европейски държави са различни, обяви на брифинг соцлидерът Корнелия Нинова в отговор на въпрос за ситуацията във Венецуела и позицията на България. Тя цитира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който посочва, че световната организация няма да взима страна.

Следвайки призива на президента Радев България да се въздържи от подкрепа на общата европейска позиция за кризата в Боливарската република, Нинова заяви: "Нашата позиция е на ненамеса във вътрешните работи на държавите.".

ГЕРБ прати Радев да е президент на Венецуела

Ответният откос на ГЕРБ не закъсня. Депутатът от управляващото мнозинство Тома Биков прати Радев в Боливарската република и му препоръча да се кандидатира за нейн президент. На нарочен контрабрифинг ГЕРБ обвини Радев, че е допуснал политически гаф и с позицията си за ненамеса е сринал авторитета на България. "Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото е нормална позиция на една европейска страна. Българският президент допусна политически гаф с една позиция, която подронва авторитета в България", коментира Биков.

ВИЖ ОЩЕ - ГЕРБ: Радев да стане президент на Венецуела

С тази позиция ние подкрепяме нашите партньори Испания и Португалия, допълни още той и иронизира Румен Радев, който наскоро беше в Лисабон. "Не знам защо оттам не обяви позицията си за Венецуела?!", подигра го депутатът от ГЕРБ.

И Цветанов даде залп от САЩ

Венецуелската война между ГЕРБ и президента Румен Радев отекна чак в САЩ. С пост във Фейсбук своя коментар даде и Цветан Цветанов,който е в Щатите за Годишната молитвена закуска с американския президент Доналд Тръмп и междувременно разговаря със зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.

ВИЖ ОЩЕ - Цветанов: Видяхме истинските евроатлантици
"Решението на Съвета по сигурността при Министерски съвет във връзка със ситуацията във Венецуела още веднъж категорично потвърди евроатлантическата принадлежност на България и солидарността й с позициите на партньорите ни от международната общност", написа Цветанов. И захапа президента Радев: "Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента, като с това бе даден окончателен отговор на въпроса кои са истинските евроатлантици в българската политика и кои са само на думи".

ООН пасува за Венецуела

ООН пасува за кризата във Венецуела. Секретариатът на ООН няма да се присъедини към нито една от групите страни, които предприеха инициативи във връзка със ситуацията в Боливарската република, обяви в специално съобщение на сайта на световната организация генералният секретар Антониу Гутериш.

ВИЖ ОЩЕ: Гутериш следя с дълбока тревога кризата

Следя с дълбока тревога ситуацията във Венецуела. Няколко групи страни предприеха инициативи за решаване на кризата. Аз съм във връзка с главните действащи лица на всички тези инициативи. Секретариатът на ООН обаче реши да не участва в нито една от тези групи, за да съхрани доверието към нашето предложение за посредничество към всички страни, за да има възможност по тяхна молба да се помогне за намирането на политическо решение на кризата, пише в изявлението на Гутериш.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай