Велева с прогноза за ДПС. Какво следва, ако Доган се кандидатира за депутат

Това е ключов момент от вътрешната криза в партията, каза журналистката

Велева с прогноза за ДПС. Какво следва, ако Доган се кандидатира за депутат | StandartNews.com

Членовете на ДПС, които регистрират избирателни листи от името на друга партия, ще бъдат подложени на самоизключване от движението, припомни журналистът Валерия Велева в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

Ако г-н Доган се кандидатира от името на друга партия, то той също ще бъде подложен на самоизключване от ДПС, добави Велева.

Според нея това е ключов момент от вътрешната криза в партията, която в последните месеци се сблъсква с нарастващо напрежение и разделение.

По думите ѝ, всяко действие на член на ДПС, насочено към регистрация на избирателна листа от името на „Алианс за права и свободи” или друга конкурентна политическа сила, автоматично задейства член 6 от Устава на ДПС.

Този член изисква самоизключване от движението, което на практика означава, че въпросният член прекратява своето членство в партията.

Велева посочи, че ситуацията е особено остра в ключови региони като Кърджали, Смолян и Варна, където разколът в ДПС се усеща най-силно.

Разцеплението в партията се задълбочава, а напрежението между отделните фракции на ДПС нараства.

Велева подчерта, че сблъсъците са толкова сериозни, че има риск от конфронтации между отделни родове в смесените райони.

Важно е големите лидери на ДПС да избегнат директен сблъсък, защото това може да има сериозни последици за цялото движение, предупреди тя.

Прогнозите на Велева сочат, че новото политическо движение „Движение за права и свободи - Ново начало” ще привлече поне 200 000 гласа, докато фракцията около Доган ще събере около 150 000 гласа.

Това ще доведе до засилена конкуренция в смесените райони, където поне три други партии ще се борят за гласовете на избирателите.

Според нея, общият брой гласове за ДПС ще бъде значително по-голям от резултатите на последните избори.

Разделението в партията може да доведе до непредвидими последици в следващите избори, което налага вземането на стратегически мерки от страна на ръководството, смята Велева.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай