Велчев: Николай Василев може да устоява на изкушенията на властта

Успешните държави не изхвърлят на бунището добрите си политици след еднократна употреба, казва финансовият министър ва кабинета "Сакскобургготски"

Велчев: Николай Василев може да устоява на изкушенията на властта | StandartNews.com

* Успешните държави не изхвърлят на бунището добрите си политици след еднократна употреба, казва Милен Велчев, финансов министър в кабинета "Сакскобургготски"

* Номинираният за премиер има 8-годишен опит във властта и излезе без да е замесен в скандали

* Ако споделят нуждата от експертен кабинет, на партиите не се полага да получат квоти в управлението

* Приоритет за бъдещото правителство трябва да е подобряването на условията за бизнес, но за това е нужен работещ парламент

* Имам резерви за приватизацията на ББР

* Трябва да се случи чудо, за да не влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.

- Всички бяха много изненадани от кандидатурата на Николай Василев за премиер, издигната от Слави Трифонов. Веднага бе направена асоциация с НДСВ, която точно преди 20 г. дойде на власт. Възможен ли е наистина паралел между ситуацията тогава и сега, господин Велчев?

- И в двата случая изборите ги печели нова политическа сила, която се противопоставя на ширещата се, по общи впечатления, корупция. И залага за бъдещото управление на добре образовани експерти, успешни и доказали се в своята област.

Аз също бях изненадан от начина, по който бе предложено това правителство. И от предложението за премиер, макар че изненадата ми беше положителна и не толкова голяма, тъй като зная и ценя качествата на Николай Василев. Явно те са били оценени и от други.

- Кои са тези качества на Николай Василев, които го правят подходящ за премиер в настоящата ситуация?

- Преди всичко богатият му опит и на управленец. Преди 20 г. той изгря със своето образование и успехи в бизнеса. Но сега вече е добавил към биографията си и опит, който друг човек едва ли има в България - министър в две правителства, управлявал три министерства, също така и вицепремиер. Този опит не е за пренебрегване и ще се окаже ценен за предстоящото управление.

Освен това да не подценяваме и факта, че Николай Василев е политик от миналото, който е имал възможност да се изкуши да бъде непочтен, но не го е направил и е излязъл от управлението с гордо вдигната глава, без да се замесва в скандали.

И за най-прекрасните експерти, които не са участвали досега в управлението, човек трябва да има едно наум. А когато има пред себе си човек, който 8 години е управлявал и го е направил по почтен начин, може да бъде по-уверен в неговите качества.

- Един от аргументите на опонентите на Слави Трифонов бе именно този, че Николай Василев е човек от миналото.

- Аз не мога да се сетя за друга страна, в която опитът от миналото не се цени, а се брои като пасив на даден политик. Успешните държави използват успешните си политици отново и отново. А не ги хвърлят на бунището след еднократна употреба.

- За разлика от 2001 г., когато НДСВ дойде на власт и имаше стабилно мнозинство в парламента, което даваше свобода на кабинета да бъде подкрепян и да взема своите решения, сега ситуацията е коренно различна. "Има такъв народ", въпреки че е първа политическа сила, има само 65 депутати. Има ли шанс предложеният кабинет да бъде подкрепен от парламента?

- Трудно ми е да коментирам какви са шансовете на този кабинет да бъде подкрепен. Съдейки от първоначалните реакции на партиите, те показват някаква лична обида и може би нереализирани надежди да участват техните лидери лично в управлението на министерствата с постове.

Но би следвало да си дават сметка, че ако споделят нуждата от експертен кабинет, то не се полага на партиите да получат свои квоти в управлението, както се действа в една стандартна коалиция. И също така би следвало да си дават сметка, че на техните рамене може да тежи отговорността от евентуален провал на опцията да се състави правителство и тласкането на България в среда на растяща нестабилност при трети предсрочни избори.

- Всъщност вече е налице тройна криза - здравна, икономическа и политическа...

- Ситуацията не е чак толкова трагична. Дай, Боже, да не сме свидетели на нова голяма вълна от пандемията, която на този етап в някаква степен е овладяна. Икономическата криза е на привършване, надявам се. Икономиката се очаква да нарасне значително през тази година. Ако не бъдем изненадани неприятно на тези два фронта, то политиците могат да фокусират усилията си върху овладяване на третата - политическата криза.

- Да, прогнозите за ръст на икономиката се повишават, вървим към възстановяване. Но в същото време излизат тревожни данни за доходите - според последно проучване на КНСБ издръжката за живот се повишава, а минималната заплата е замразена за следващите две години. Но повишаването на доходите у нас е важно и във връзка с плана за предстоящото влизане на България в еврозоната. Трябва ли да се мисли за повишаване на доходите?

- На всички ни се иска доходите да растат с възможно по-високи темпове. Но да не забравяме, че все пак доходите растат, а не намаляват, както сме били свидетели в други моменти от историята.

- А ще продължат ли да растат?

- Аз съм сигурен, че ще растат. Защото ще расте и БВП, и производителността. Колкото по-добри условия за бизнеса създаде новото правителство, което и да е то, толкова повече инвестиции ще дойдат в България и повече ще растат доходите.

- Вие също сте човек с опит в управлението. Какви според Вас трябва да са първите стъпки на икономическия екип на новото правителство, което и да е то?

- Приоритет трябва да бъде подобряването на условията за бизнес. Това е широко понятие, което включва не само добре асоциирана държавна администрация, но и върховенство на правото и прозрачност и справедливост при решаването на бизнес спорове. За съжаление правосъдната система е длъжник в тази посока. Усилията на правителството трябва да бъдат насочени и към това. Като си даваме сметка, че само, без подкрепата на парламента, правителството не може да направи чудеса.

- Затова е важно да имаме работещ парламент?

- Разбира се.

- Относно инфлацията, която се наблюдава в последните месеци и се очаква да продължи нейното покачване - не само у нас, но и по света - трябва ли да имаме притеснение, че тя може да се окаже риск пред страната ни за присъединяването към еврозоната?

- Инфлацията се очаква да бъде повсеместна в целия свят. И освен това - да бъде временно явление. Вече сме свидетели на това как се забавя ръстът или понякога дори падат цените на основните борсови стоки.

Влизането ни в еврозоната би било поставено под риск само ако инфлацията е уникално явление за България, а не и за еврозоната. И ако нашата инфлация надвиши трайно и значително тази в ЕС. Засега няма симптоми това да се случи.

- Смятате ли, че ще се реализира обявеното намерение да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.?

- Да, обикновено предварителните проверки са толкова стриктни, че когато една страна бъде допусната в Европейския валутен механизъм и е даден срок за влизане в еврозоната, трябва да се случи чудо, за да не бъде спазен този срок. Бяхме свидетели на това с всички други източноевропейски страни, които досега са влезли в еврозоната.

- Как гледате на идеята, която отново бе обявена изненадващо от Слави Трифонов, за приватизация на Българската банка за развитие /ББР/?

- Имам известни резерви. Не защото смятам, че държавата трябва да има банка. Държавната банка може би носи ползи на малкия и средния бизнес. Но носи и рискове, които според мен надвишават ползите. Рисковете са да се случи отново това, на което бяхме свидетели - някой да реши да раздаде милиардни кредити на няколко избрани фирми.

- Въпреки ограниченията, които бяха направени от служебното правителство?

- Аз не говоря нито за служебното, нито за следващото правителство. Напред във времето не знаем кой ще управлява банката. И кой ще реши да отмени тези решения, защото те лесно могат да бъдат отменени. Моите резерви са свързани преди всичко с това, че банката е свръхкапитализирана и няма клонова мрежа. Не виждам кой би проявил интерес да даде значителна сума, за да я купи. Като алтернативата е да се получи банков лиценз за нова банка, даже не непременно в България. Всяка банка с лиценз от ЕС може да прави банков бизнес в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай