Важен е не лидерът, а посоката на БСП

България има нужда от политика на разбирателство по ключови за нацията теми и проблеми, казва Калоян Паргов

Важен е не лидерът, а посоката на БСП | StandartNews.com
  • Благодаря за номинациите, ще кажа дали се кандидатирам след 15 март, заявява Калоян Паргов
  • България има нужда от политика на разбирателство по ключови за нацията теми и проблеми
  • Средната възраст на управленския екип в градската структура падна от 66 на 42 години
  • Въведохме система за резервни кадри
  •  Градим успешни модели, които могат да се прилагат в страната
  • Нужна е организационна работа по места

Калоян Паргов е лидер на БСП - София от 2013 г., член на ИБ на БСП. Председател е на групата на социалистите в СОС, заместник-председател на комисията по транспорт и туризъм, член на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

- Г-н Паргов, започна надпреварата за председател на БСП. 21 кандидати, сред които и Вие, са номинирани. Ще се включите ли в лидерската битка?

- Номинациите са оценка за всеки от номинираните. Разбира се, като председател на БСП - София в последните 6 години, приемам тези номинации като оценка за работата на градската организация, в частност за моята лична. София не е България, но има ключово значение в партията. Когато приключат номинациите, на база предпочитанията, които са изразили близо 300-те партийни организации, ще взема своето решение.

- Предстои най-важното събитие за БСП София - градската конференция. С какво от свършеното досега през изминалия мандат се гордеете най-много?

- За 6 години успяхме да направим плавен преход и трансформация, за да отговорим на предизвикателствата на времето и на политическия процес, който доста се видоизмени в последните години. Преди 20 години нямаше толкова често избори, друга беше икономическата ситуация. След 2009-2010 г. влязохме в нов тип обстановка и в света, и в Европа, и у нас - и като икономически процеси, и като политически кризи.

Най-важното за мен през последните 6 години беше да обновим градската организация. Средната възраст на управленския екип падна от 66 на 42 години в момента. Това бе първата ни цел. Втората бе да вкараме повече млади хора в работата на партийните организации, което се случи. И венец на това бяха местните избори през 2019 г. Стотици млади членове на БСП и симпатизанти взеха активно участие в тежката кампания в София. Кадровата политика е проблем на БСП от години. Ето защо въведохме система за резервни кадри.

- Какво означава резервни кадри?

- Това е база данни с кадри. Хора, които БСП развива по хоризонтала и вертикала за партийни и публични позиции. Членове на партията, които са подготвени за различни видове дейности. Това е богатството на една организация. Важна е не само марката, а и съдържанието - хората. Това бе целта ни през тези 6 години - да инвестираме в хората. Постигнахме и добри изборни резултати през последните 4 години. БСП в София бе първа политическа сила на президентските избори. На парламентарните има резултат, какъвто през последните 20 години е постигала само 3 пъти: през 2005 и 2013 г., когато дойде на власт и през 2017. В тези три избора приносът на БСП – София бе 150 000 - 160 000 гласа. На европейските избори за първи път постигнахме резултат 83 000 гласа при таван 50-60 000 на предишните. В няколко столични района станахме първа политическа сила. А на местните избори успяхме да удвоим и отгоре резултата си спрямо предишните. Имаме и двама районни кмета. Малко не ни достигна да имаме още един - двама съветника, както и за още няколко районни кмета. Кандидатът за кмет на София Мая Манолова постигна най-добрият резултат за 30 години на балотаж. Едва 20 000 гласа я деляха от победата.

- Кандидатирате се за нов мандат като лидер на БСП - София. Какви са новите Ви цели, с каква програма излизате пред съпартийците си?

- Както казах, София не е България, но задава тона. Особено в това състояние, в което се намира страната в момента, всички погледи са вперени в София - какво ще се случи на жълтите павета. Имаме системни кризи, които тръгват от неспособността на сегашното управление да формулира политика, която да реши проблемите на хората - и в сектор води, и на майките, и на медицинските сестри, които отново излязоха пред Министерски съвет.

Много искам в следващите 4 години да продължим обновлението, да направим по-ефективни партийните организации и София, да имаме ключов принос в победата на БСП на парламентарните избори и като гласове, и като мандати в парламента. До този момент таванът на депутатите, които сме имали от София е 15. Това се е случвало през 2013 и през 2017 г. Запазването и увеличаването на този брой ще бъде успех и принос на софийската организация към националния резултат.

- През последните 30 години софийската организация на БСП винаги е била моторът на процесите в партията - и като политика, и като присъствие на избори. БСП - София ли ще избере новият лидер?

- Не само БСП - София, а цялата партия ще трябва да се включи в общопартийния избор, тъй като имаме едно квалификационно изискване от 50% плюс един гласували, за да е легитимен вотът. Казал съм на районните председатели, че отговорността е на всеки един от тях. Те трябва да мотивират партийните членове за участие в този избор, тъй като той крие много рискове и подводни камъни, както неведнъж съм споделял. Но е разписан в устава като единствено възможен вариант за избор на председател на партията и трябва да бъде изпълнен.

- Точно излизането пред урните на 50 процента плюс един от членовете на БСП е най-голямото притеснение на всички социалисти. Каква е прогнозата Ви?

- Не бих се ангажирал с такава. В София ще направим всичко възможно да изпълним това изискване. В столицата имаме около 8 200 членове, според последното преброяване, което показва, че тук са над 10 процента от общия брой членове. Този факт показва, че относителния дял на Софийската организация се е увеличил.  Това говори добре за кондицията ни, но и ме тревожи.

- Защо?

- Това е индикатор, че трябва да се засили организационната работа в страната.

- Какво показват отчетно-изборните събрания в страната - затварят ли се разделителните линии в БСП или се отварят нови?

- Основният призив, който чувам от събранията е нуждата от консолидация. Това казвам и аз на хората не само в София, но и в страната. Вярно е, че често се действа по ленински -  преди да се обединим, ще се разделим. Но истината е, че принципа за консолидацията го изповядваме в София през последната година и половина и го приложихме и на европейските и на местните избори. Заложихме го като фактор за подобряване на нашето представяне, като условие за успех. Консолидацията на партията, на лявото пространство и на тази част от обществото, която иска промяна - тези три условия бяха постигнати на местните избори в София.

Няма разделение на социалистите по отношение на предпочитанията за един или друг кандидат за председател. Масово номинират повече от един кандидат.

- Но точно тук се появи нова разделителна линия - трябва или не тези номинации да бъдат гласувани. Едни организации твърдят, че са получили указания в посока гласуване, други - в обратната...

- Решението взема самата районна или общинска конференция, стига да има воля за това. Тя може да реши да пусне всички номинации анблок за обсъждане в по-горните нива, а може и да реши да направи квалификационен подбор, при който да излъчи само един или няколко кандидати.

- В София как ще процедирате?

- Вече минаха половината конференции - 12. И двата подхода се прилагат. Използвам момента, за да благодаря за 12-те номинации, които получих за градски председател. Това е знак за доверие и подкрепа на досегашната политика, която водим и ще надградим през следващия мандат.

- Градската конференция е на 28 март, а крайният срок за номинации за председател на БСП - 21 март. Няма ли да закъснеете с решението си дали да участване в лидерската битка?

- Важни са номинациите на тези близо 300 общински и районни конференции, които ще приключат на 15 март. Градските конференции в София, Пловдив и Варна ще се проведат в периода 15 - 28 март.

- Значи ще кажете решението си след 15 март.

- Да. Работата на градските конференции в София, Пловдив и Варна няма отношение към кампанията за избор на председател. Това, което са решили районните и общинските конференции ще бъде обобщено и обявено до 21 март.

Вижте, БСП си има своите вътрешнопартийни теми и проблеми, както всички останали партии. Но по-важно е да се следи пулсът на събитията в по-глобален мащаб. Европа е изправена пред три големи проблема: Брекзит, коронавирус и миграция. Решенията, на които ще рефлектират и върху България. Затова страната ни има нужда от политика на разбирателство по важни за нацията теми и проблеми. На първо място демографската криза - проблем, който пряко застрашава националната сигурност и бъдещето на нацията. На второ място - икономическата перспектива. Тук политиците дължат много на хората. Това включва и отношението към бизнеса, който съставлява 90% от икономиката на държавата и е важен фактор във формирането на БВП, на националното богатство.

Образованието и здравеопазването също са ключови теми. Тяхното състояние е следствие от това колко пари ще съберем в бюджета и как ще ги похарчим, така че да имаме по-качествено образование и по-качествено здравеопазване. Да не се налага да се доплаща и да се преодолеят разликите в стандарта им в различните региони и части на страната.

- Готово ли е националното ръководство на БСП да участва в такъв диалог на национално ниво или по-скоро Корнелия Нинова продължава да играе просто контра на всичко?

- За последните 4 години Нинова успя да върне самочувствието на партията. Но от друга страна допуснахме не малко грешки. Позволихме да ни пакетират и капсулират в популистката рамка, предвид и по-агресивното поведение, което излъчват наши представители. Това до известна степен е част от причините, довели до неполучаване в достатъчна степен на доверието, което ни е нужно, за да сме първа политическа сила.

- Винаги сте казвал, че в цикъла отчети и избори на БСП партията трябва да си отговори на въпроса какво ще прави, как ще го прави и с кого ще го прави, за да се представи добре на следващите парламентарни избори. Случва ли се този вътрешнопартиен анализ в момента?

- Вече се появиха различни документи - Платформа за демократичен социализъм, както и още един документ, подобен на управленска програма, които поставят проблеми и дават насоки. Започна дискусия. И се радвам се, че БСП - София бе неин домакин. Събрахме лидери на мнения - от председателя Нинова, през оргсекретаря Добрев, до хора, на които се чува думата в БСП - Мутафчиев, Паскалев, Янаки Стоилов, Боян Чуков. Красимир Янков не присъства, но изпрати свои представители. Тази дискусия не бе публична, тя имаше за цел да поговорим на спокойствие без медийните прожектори.

- Състоя ли се партийният диалог без присъствието на медиите?

- Да, имаше и критики.

- Значи напрежението в БСП избухва, когато има публичност?

- Медиите станаха много важен елемент от правенето на политика и обикновено, когато присъстват, всеки гледа да се изяви. Но понякога се прекалява с артистичността. Ще дойде моментът, когато чрез вас, медиите, обществото ще чуе какво сме решили и какво предлагаме. Това ще стане на конгреса на 9 май - с резолюция или политическа декларацията, като резултат на  неколкомесечната дискусия.

И тук ще кажа, че аз наистина споделям виждането, че не е важно кой ще застане начело, а в каква посока ще вървим и ще работим. Този, който застане начело ще бъде човекът, на когото ще се доверим да води партията в тази посока. Политиките и решенията за тяхното реализиране не зависят от волята на един човек, а от колективните усилия на всички членове.

- Красимир Янков, един от кандидатите за лидер на БСП заяви, че целият апарат на БСП се използва в момента за натиск в полза на председателя Нинова. Имате ли такива впечатления?

- В миналото, когато апаратът е бил многочислен и консолидиран около моментния ръководител, може и да се е случвало. Но този път имаме ситуация, в която апаратът, вследствие на проблема със субсидиите, бе съкратен - за да може партията да оцелее. Това бяха не малко хора - няколко десетки, да не кажа стотици - в централата и по места. Сегашната ситуация не отговаря обективно на твърдението на моя другар Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай