Василева: Язовирите да имат готовност за големия обем вода

Василева: Язовирите да имат готовност за големия обем вода | StandartNews.com

Голяма част от реките в страната са с повишени нива и ще продължават да се повишават заради предстоящото снеготопене. Язовирите трябва да имат готовност да поемат големия обем вода. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в сутрешния блок на БНТ.

"В МОСВ следим нивата на реките. Към момента всички те са с повишени нива. В долните течения на Арда, Марица и Места все още има зони, които са в т.нар. жълт код. Очаква се през следващите дни да се повишат температурите и да започне снеготопене", обясни тя.

"Всички трябва да бъдем готови. Кметовете на населените места трябва да вземат специални мерки. Днес предстои заседание на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, която е съставена със специално решение на премиера. Всички ведомства, които имат отношения към темата, ще се отчетат и ще докладват", каза още министърът.

В ОП „Околна среда" до 2020 г. сме обособили една нова ос, която ще бъде насочена към превенция и управления на риска от наводнения и свлачища", съобщи екоминистърът.

"Яснотата по отношение на това кой носи отговорност я има. Ако, не дай си Боже стане нещо, е ясно кой ще понесе санкции. Язовирите трябва да бъдат готови да поемат предстоящите води от снеготопенето. Ясно са разграничени задълженията на общините и на „Напоителни системи"", коментира Василева.

Междуведомствената работна група по състоянието на язовирите ще се събере днес, за да обсъди мерките, които са предписани от министерството относно риска от наводнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай