Василева: В предаварийно състояние са 78 язовира

Василева: В предаварийно състояние са 78 язовира | StandartNews.com

София. 78 броя са язовирите в предаварийно състояние. Това заяви министърът на околната среда Ивелина Василева на нарочна пресконференция.

„Темата за наводненията е болезнена и актуална", каза още тя и уточни, че оперативното звено в МОСВ е задействано.

"За жалост все по-често ще има такива явления. Това, което беше взето като спешно решение в МС се основава на празнотите в законодателството, а именно липсата на единен орган за контрол", каза Василева по повод наводненията и поледиците в страната.

„Доста притеснителни са констатациите от извършваните проверки по места, по отношение на собственост - 268 язовира са с неясен собственик", уточни тя, цитирана от "Фокус".

Необходимо е осигуряване на финансов ресурс, недопускане на незаконна сеч, защото това е честа причина за наводнения, смята Василева.

„Идентифицирани зони, в които е установен риск от възникване на наводнения са 116, с обща дължина 3899 км по речните русла. Застрашени от морски наводнения, са 11 района", добави Ивелина Василева.

"От сутринта следим ситуацията и информираме премиера Борисов, който е в Брюксел. Министър Теменужка Петкова вече пътува за Белоградчик и Кула, а министър Десислава Танева и зам.-министър Ципов, заедно комисар Николов би трябвало да пътуват на юг към най-засегнатите райони", каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев в парламента за бедстващите в страната.

Припомняме, че късно снощи язовир Македноци в Кърджалийско е прелял и е наводнил с водите си намиращото се близо до него село. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай