Четвъртък,

Василева: Засилваме контрола при отпадъците

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
A
A
A

Ключ към борбата с незаконните отпадъци и изгарянето им е контролът, заяви пред Нова телевизия председателят на комисията по околна среда и води в Народното събрание, и депутат от ГЕРБ, Ивелина Василева.

След серията сигнали за складирането и изгарянето на тонове отпадъци, без ясен произход и без надлежно разрешение, на дневен ред е поправка в закона, която да спре нарушенията и страховете, че България се превръща в сметище.

"Контролът е ключов в този сектор и е факт, че беше отслабен. Това е причината, поради която станахме свидетели на случаи, при които беше установен нерегламентиран внос на отпадъци. Започна връщането на контейнерите към италианската страна, какъвто е произходът им. А що се отнася до изгарянето на отпадъка - бяха предприети действия за спирането на инсталация, където беше установено, че работи без да бъдат инсталирани съоръженията", каза Василева.

Бившият ресорен министър коментира и акцията от миналата седмица в ТЕЦ "Бобов дол". "Поставено е изискване към оператора да приведе в съответствие инсталацията си и тогава ще бъде въведена в експлоатация. Заложихме на изискването всички инвестиционни намерения, които предвиждат изгарянето на отпадъците да подлежат на най-тежката процедура по екологичното законодателство. Целта е да засилим превантивния контрол", каза още тя.

Председателят на екокомисията в НС смята, че въпросите, касаещи природната среда, имат надпартиен характер. "Те са свързани с живота и здравето на хората. Всички трябва да работим заедно, затова да гарантираме свеждането на тези рискове до минимум. Надявам се на подкрепата и на предложението и на колегите от опозицията, защото се цели засилване на контрола. Иска ми се и подкрепа от бизнеса, защото е стандартна процедура по екологичното законодателство. Бизнесът трябва да гарантира недопускането на нарушения", заяви Василева.

Тя сподели и че оценява усилията на екоминистерството да работят върху подобряването на контрола. "Това е начинът да се справим с проблемите."

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички