Въшно: Турция няма да коментира забраната на Доган и Пеевски

Въшно: Турция няма да коментира забраната на Доган и Пеевски | StandartNews.com

Във връзка със силния обществен интерес към появилата се първоначално в турски медии информация, в която се твърди, че е наложена забрана за достъп до Република Турция на българските граждани Ахмед Демир Доган и Делян Славчев Пеевски, зам. министърът на външните работи Валентин Порязов проведе поредица от разговори с турския посланик Сюлейман Гьокче, по време на които потърси официалното становище на турската страна по случая. Това съобщиха току що от МВнР.

През вчерашния ден турският посланик увери, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема. Посланик Гьокче не бе в състояние нито да потвърди, нито да отрече, че подобно решение е било взето. Също така, той не пожела да коментира написаното в турските медии. Тази информация бе представена от зам. министър В. Порязов на днешното изслушване в Народното събрание.

По-късно днес се състоя нов разговор, в който посланик Гьокче до голяма степен потвърди съобщеното вчера. Нещо повече, той заяви, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос. Зам.-министър В. Порязов обърна внимание на турския посланик, че в тази позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии.

Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес, завършва съобщението от българското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай