Външните министри от ПСЮИЕ с план за миграционната криза

Външните министри от ПСЮИЕ с план за миграционната криза | StandartNews.com

Втората неформална среща на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) се проведе днес в София. Домакин на срещата бе българският външен министър Даниел Митов, като събитието бе в рамките на Българското председателство на Процеса. По време на срещата бе прието Съвместно изявление за справяне с предизвикателствата, произтичащи от миграционните потоци, изготвено по предложение на българското председателство.

„Разглеждаме Процеса като един от най-важните инструменти за регионално сътрудничество и по време на днешната среща потвърдихме готовността с общи усилия да се изправим пред предизвикателствата в региона", заяви министър Даниел Митов в рамките на провелата се съвместна пресконференция с колегите си от Албания и Хърватия в качеството им на предишен и бъдещ председател на ПСЮИЕ. В рамките на пресконференцията бяха обсъдени още въпроси, свързани с европейската интеграция и транспортните и инфраструктурни връзки на страните от ЮИЕ.

„Миграционната криза е проблем, който засяга всички нас и няма страна, която да може да го реши едностранно и без помощта на ЕС. Съюзът трябва да се обедини около единни действия в зависимост от интереса на общността, а не на всяка държава по отделно", посочи министър Даниел Митов. Тримата дипломати заявиха, че акцентът в приетата декларация е поставен върху строгия контрол на външните граници на ЕС, изпълнението на постигнатите вече договорености с трети страни, както и върху нуждата от ясно разграничение между икономически имигранти и бежанци. Те изтъкнаха необходимостта от ефективен диалог не само в рамките и на ПСЮИЕ, и на ЕС, като това би довело до справяне с бежанските потоци и ефективно изпълнение на договореностите за реадмисия.

В рамките на събитието министър Даниел Митов потвърди подкрепата за евроинтеграцията на страните от региона при изпълнение на критериите за членство и при провеждането на нужните реформи. В ролята си на предстоящ председател на ПСЮИЕ зам.-министърът на външните работи на Хърватия Желько Купрешак заяви, че ПСЮИЕ ще бъде хърватският глас, който да подпомага тези държави в техните предприсъединителни усилия.

Тримата дипломати акцентира върху важността от развитие на транспортните, инфраструктурните и енергийните връзки в ЮИЕ, като посочиха, че подобряването на свързаността би превърнало региона в по-атрактивен за инвестиции и би подобрило връзките между хората и бизнеса.

„Българското председателство потвърди, че Процесът се е превърнал във водеща платформа за утвърждаване на мира в региона", заяви в своето изказване външният министър на Албания Дитмир Бушати. Той изтъкна нуждата от общи усилия в борбата с миграционната криза и заяви, че обединените и силни граждански общества от региона са съществен елемент в този процес.

От своя страна зам.-министърът на външните работи на Хърватия Желько Купрешак заяви, че предстоящото хърватско председателство на ПСЮИЕ ще продължи всички добри практики, заложени от българското и ще концентрира усилията си в четири основни теми: солидарността, свързаността, засилването на политическия диалог и синергията в областта на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай