Валери Симеонов бесен за „американския модел“

По думите му от това ще зависи продължаването на управляващата коалиция

Валери Симеонов бесен за „американския модел“ | StandartNews.com

В България американският модел на финансиране на партиите ще бъде афганистански, категоричен бе и вчера и днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Цялата тази тема започна с един ненормален начин на правене на политика, политика на емоция, политика на инат. С едно аварийно пристигане в парламента премиерът разпореди на неговата партия да внесе предложение за 1 лв. Това предложение не е обсъждано в коалиционен съвет. Не е коментирано в никакъв друг формат. Даже не е коментирано в самия ГЕРБ. Това било отговор на други популистки предложения от опозицията“, каза той пред БНТ, и посочи, че на опозицията е работата да прави популистки и налудничави предложения.

„Отговорността на изпълнителната власт е коренно различна, тя е в пъти по-голяма“, каза още лидерът на НФСБ. Според него такова предложение ликвидира многопартийната демокрация. „Колкото и да не е приятно на голяма част от нашите сънародници многопартийната демокрация е най-висшата форма на демокрация“, каза още той. По думите му едно премахване на субсидиите превръща системата в американски модел, който в България ще бъде афганистански.

Настоявам за спешен коалиционен съвет след завръщането на премиера в България. По този начин не може да продължаваме воденето на политиката. Нещо повече, с колегите вчера, изрично сме поставили въпроса за денонсиране на коалиционното споразумение с ГЕРБ, каза още лидерът на НФСБ.

По думите му от това ще зависи продължаването на управляващата коалиция. Симеонов поясни, че във вчерашния ден НФСБ се е събрала с ръководството на ВМРО и са си дали равносметка, че решението за партийната субсидия не трябва да преминава. Според него то трябва да бъде отложено, за да има консултация с всички политически сили.

„В тази връзка се обърнахме писмено към нашия коалиционен партньор, който освен всичко друго преди два дни си позволи да наруши и коалиционното споразумение и програмните приоритети, под които сме се подписали и под които сме съставили правителство“, каза още Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай