В Швейцария: Бойко кани инвеститори от 100 топкомпании

В Швейцария: Бойко кани инвеститори от 100 топкомпании | StandartNews.com

Инвеститори от над 100 водещи швейцарски фирми ще се срещнат с премиера Бойко Борисов днес в Цюрих. Бизнес форумът ще събере представители на фирми от машиностроенето, електротехниката, инфраструктурата, военната и текстилната промишленост. Българският министър-председател ще разговаря с швейцарските бизнесмени и ще им представи възможностите за инвестиции у нас.

Заедно с Борисов на двудневно посещение в Берн и Цюрих вчера заминаха министрите Ивайло Московски, Божидар Лукарски и Лиляна Павлова.

В Берн Борисов ще има среща с федералния президент и министър на правосъдието и полицията г-жа Симонета Сомаруга, както и с вицепрезидента и федерален министър на икономиката, образованието и научните изследвания г-н Йохан Шнайдер-Аман. Премиерът Борисов ще разговаря и с представители на нашата общност в Швейцария. Българите там са около 5000 души. В рамките на посещението българската делегация ще участва в среща с правителството на Кантон Цюрих.

По време на посещението на българската делегация строителният министър Лиляна Павлова ще почерпи ноу-хау за изграждането на тунели. Швейцарски компании пък могат да наемат български строители на техни обекти. С визитата си Борисов ще стане първият български премиер, посетил Швейцария след демократичните промени. Последно преди него там на официална визита като председател на Министерския съвет е бил Тодор Живков през 1967 година.

Компании от Швейцария все по-често търсят възможности да изнесат част от производството си в други страни, за да компенсират поскъпването на националната валута. Сега България ще има възможност да се рекламира с ниските данъци и квалифицирана работна ръка. Предприятия в страната ни откриха редица големи швейцарски компании, като АВВ, Nestle, Trisa и други, както и много малки и средни фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай