Уволнения в "Гранична полиция" заради скандална поръчка

Уволнения в "Гранична полиция" заради скандална поръчка | StandartNews.com

Бойко Борисов е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова да уволни всички, свързани със скандалната обществена поръчка. Това обяви самият той пред журналисти в Ловеч. И уточни, че ръководството на ведомството си е заслужило гнева му след като арестуван за трафик на хора бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

„При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът", каза Борисов. По думите му, задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. „След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на техните места", посочи министър-председателят.

Той коментира още една поискана оставка – тази на кмета на столичния квартал „Младост" заради плановете за застрояване на зелени площи. „Правителството, Столична община и ГЕРБ като партия са направили толкова много за „Младост",... като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди... Той стана един от най-хубавите квартали", каза Борисов като посочи, че последните събития са създали възможност някой да се възползва, за да говори за влошено качество на живот. „Толкова паркове се направиха в София – не го заслужаваме и който го е допуснал, да си понесе още днес отговорността. Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични избори за кмет на район „Младост", каза премиерът.

Всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат. При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат, коментира министър-председателят темата за овладяване на миграционния натиск.

Той посочи, че е обсъждал проблема и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. Премиерът Борисов изтъкна, че проблемът е изключително тежък за самата Турция, включително и финансово, особено в извънредното положение, в което се намира страната след опита за преврат от преди месец. „Само желанието ни да се поддържат добри отношения ги кара да поглеждат към бежанския поток. Той не е техен проблем. Ако си помислите – ако ние сме на мястото на Турция, щяхте ли да кажете: Дайте да държим тук бежанците да не отидат в България и Гърция. Ще кажете: Какво ще получим за това? Нека се поставим на тяхно място", каза Борисов.

Премиерът коментира позицията на европейските държави по темата като „тежка европейска несолидарност", защото „да се заградят държавите в Европа и да кажат: Сега ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза, не мога да нарека европейска солидарност нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора. Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми – и изключително остри с колегите в Брюксел. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата: Ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, турците нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави, и те са в пълното морално право да кажат: Вие не си изпълнявате задълженията, оправяйте се. България харчи стотици милиони за охрана на границата... Отстрани може да изглежда лесно, но не е. От едната страна на Черно море е Крим, а от другата – Истанбул", посочи министър-председателят.

Бойко Борисов бе на посещение в Ловеч, където инспектира строежа на катедрален храм. "Полагаме усилия да се ремонтират десетки църкви и манастири, защото сме убедени, че българите имат нужда да се молят в хубави храмове и свещениците да служат с удоволствие и вяра в Бога. Когато дойдат празници, милиони отиват в църквите и манастирите. Само миналата седмица 240 000 лв. бяха дадени за катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч", обобщи Борисов във Фейсбук. 

"На 18 септември църквата „Св. Димитър Басарбовски" в с. Басарбово, община Русе, ще бъде готова, 350 000 лв. бяха дадени за православния храм „Свети преподобномъченик Прокопий Варненски". Постарали сме се с финансовия министър да отделяме пари точно там, където има нужда", допълва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай