Уреждаме износа за Китай на селскостопански продукти

Уреждаме износа за Китай на селскостопански продукти | StandartNews.com

София. "България и Китай трябва да полагат повече усилия отношенията им да станат по-прагматични". Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в интервю за китайската информационна агенция Синхуа, цитиран от пресцентъра на НС.

В момента българо-китайските политически и икономически отношения са в изключителен подем, е обянил Миков пред кореспондентите на агенцията в София Чън Хан и Мариян Драганов.

България и Китай имат всички предпоставки за много добро икономическо сътрудничество на базата на силно политическо партньорство, е заявил Миков. От 12 до 17 декември той ще посети Китай, където ще участва в два бизнес форума.

"По време на посещението ми в Пекин, ще бъде подписано споразумение за фитосанитарните изисквания за износ на българска царевица. Износът на селскостопански храни за Китай е един от нашите приоритети," отбелязва Миков.

Страната ни е готова да подпише с Китай споразумение за морско търговско корабоплаване, и "аз вярвам, че съвсем скоро ще бъдат подписани и споразумения за износ на млечни, месни продукти," обяснява още председателят на НС, цитиран от пресцентъра на парламента. Една от темите на посещението му в Китай ще бъде и откриването на културни центрове на двете страни съответно в София и в Пекин.

Очакванията на Миков са да обмени идеи за възможностите за подобряване на двустранните политически отношения, за създаване на условия за по-добро икономическо сътрудничество и за сътрудничество между общините. "Очаквам също така да видя прагматични усилия между бизнесмените от двете страни за постигане на нови икономически резултати," каза още той.

Председателят на парламента ни се надява Китай да прояви интерес към развитието на инфраструктурата, свързваща пристанището Солун със страните от Централна и Югоизточна Европа. България също работи в тази посока, каза той. В процес на изграждане от българска страна е магистрала "Струма", която свързва София с магистрала No 25 в Гърция, която стига до Солун. По този проект е възможно сътрудничество с Китай и Пекин ще получи благоприятни условия за ускоряване на неговото изграждане, добави председателят на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай