Управляващите: Коалицията е стабилна (ОБНОВЕНА)

Сплотени сме, ще довършим мандата докрай, обявиха Цветанов, Каракачанов и Сидеров

Управляващите: Коалицията е стабилна (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

  • Сплотени сме, ще довършим мандата докрай, обявиха Цветанов, Каракачанов и Сидеров
  • Програмата "Каракачанов" за ромите ще мине първо през коалиционен съвет

Управляващата коалиция е сплотена и стабилна, решена е да довърши мандата си докрай. Това декларираха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и шефът на ПГ на Обединени патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров след продължилото само час заседание на коалиционния съвет при Бойко Борисов. Премиерът обяви свикването му в понеделник след извънредното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която преобърна позицията на ГЕРБ за Изборния кодекс и реши правилата за преференции на избори да се върнат в стария им вид, а ЦИК да бъде сменена преди изтичане на мандата й на 21 март.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов свика спешна среща на коалицията за кворума

Третият коалиционен партньор от Обединените патриоти Валери Симеонов не застана пред журналистите в МС. Той се извини, че е ангажиран и прати заместника си Борис Янчев. Ангажиментите на Симеонов бяха пресконференция, която лидерът на НФСБ даде в централата си на "Раковски" 134.

"Не зная дали БСП ще участва въобще в парламентарните избори", коментира Цветан Цветанов обявения от Корнелия Нинова червен бойкот на парламента. И обясни: "БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори". Според него соцпартията няма как да прави политика и да защитава обществото, както и собствените си политики, след като се отказва от парламентаризма.
Социалистите взеха решението си да напуснат парламента на пленум в неделя. Вчера Нинова обяви, че няма да се върнат в зала, въпреки решението на управляващите за преференциите и ЦИК, защото останалите им условия не били изпълнени.

Управляващото мнозинство реже командировките зад граница на депутатите си, за да гарантира кворума в НС. Решението на БСП за бойкот на парламента ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го граничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания", коментира Цветанов.

По повод разминаването в информацията чие предложение са били поправките за вдигане на прага на преференцията, за които Борисов каза вчера са настояване на НФСБ, Цветанов уточни, че предложението е било на ДПС. "Внушенията, които направиха преди дни, че ГЕРБ има съглашателство с една от силите в опозицията, не е вярно", отсече той. И обясни, че си говори с всички политически сили, както и че ще продължи да го прави. "Ще продължа да водя разговори и с ДПС, и с БСП, когато се налага", каза Цветанов и добави, че това е част от политическата култура.

„От събираемостта, която е в момента отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти”, увери вторият човек в ГЕРБ.

Не трябва да се разчита на БСП, които играят на варианта „иди ми, дойди ми“, коментира Красимир Каракачанов. „Коалиционният съвет не беше събиран от две-три седмици поради пътувания. Обсъдихме да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината“, съобщи той. Ден по-рано премиерът Борисов коментира проблема с кворума в НС, че всички от управляващата коалиция "трябва да ходят на работа".
„Българският народ е изпратил всички народни представители в парламента да работят, ако БСП са решили да вървят по свой сценарий, това си е техен проблем“, посочи Красимир Каракачанов.

Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента, не е решение, категоричен бе и Волен Сидеров. И добави: "По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП". Ще изпълним управленския мандат, заяви още Волен Сидеров.

„Обсъдихме темите, които предстоят за тази седмица. Мога да потвърдя казаното от Волен Сидеров. Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти или нюанси в други политически изяви, имаме ангажимент - формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата му“, каза Каракачанов.

Управляващите са обсъдили и концепцията н ВМРО по циганския въпрос. По думите на Цветанов и Каракачанов тече съгласувателна процедура, а на финала предложенията и текстовете ще бъдат обобщени, но първо обсъдени на коалиционен съвет и чак след това ще бъдат внесени в МС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай