Умен и красив кмет милионер

КПКОНПИ пусна декларациите на новите кметове и общинари

Умен и красив кмет милионер | StandartNews.com
  • КПКОНПИ пусна декларациите на новите кметове и общинари
  • 374  „забравили“ да обявят имането си
  • Тръгва проверка срещу 100 от тях

Районните кметовете и общинари на умните и красивите от градската десница се оказаха несметно богати. Шампион е милионерът Трайчо Трайков, министър в първия кабинет на Борисов, днес подсъдим заедно с Иво Прокопиев за продажбата на 33% от ЕВН на ниски цени. Завидното имане на жълтопаветниците лъсна във встъпителните декларации за имущество и интереси, които всички нови в местната власт подават в КПКОНПИ. Комисията ги публикува в петък.

В София самопровъзгласилото се за дясно обединение, в което влизат ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“, има 8 районни кметове. Един от тях е и бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който управлява район „Средец“. Той има 8 влога и депозити в левове и евро на обща стойност от близо 1,659 млн. лв, съобщи „Монитор”. Наред с тях той има и пари в кеш - 28 000 лв. Покрай това притежава и акции в общо 19 предприятия, сред които и „Софарма“ на друг подсъдим бизнесмен, подкрепящ учните и красивите - Огнян Донев. Сред другите фирми са „Градус“, „Трейс Груп“, „Евроходл“, „Химко“ и „Химимпорт“. Подсъдимият за аферата ЕВН ексминистър има и част от два апартамента в София, а също притежава 100% от апартамент в Банско, закупен през 2017 година, както и вила в Киноцентъра в столицата и малки части от земи. Преди две години си е купил и BMW за скромните 15 000 лв.

И докато Трайков стана районен кмет от гражданската квота на псевдодесните, то Георги Илиев е член на „Да, България“ на проваления политик Христо Иванов. Преди да седне на кметския стол в район „Слатина“ Илиев е имал участие в 4 дружества и сдружения, като на други 3 е бил в управителните органи. Наличните средства на представителя на партията на бившия правосъден министър в кеш пък са близо 25 000 лв., а парите му в банка малко над 23 000 лв. Има да взима и дивидент от близо 79 бона. В същото време притежава апартамент, гараж и парцел, но е теглил и ипотечен кредит за близо 64 000 лв. Илиев е посочил, че има акции в три дружества, сред които „Кремиковци“ и КТБ. Вложил е и около 31 000 лв. в инвестиционни и пенсионни фондове.

Димитър Божилов, който в момента управлява район „Триадица“ и е член на ДСБ, пък държи на влогове и депозити 60 000 лв., като наред с това има вила край София. Останалите районни кметове на псевдодесните в „Оборище“, „Овча купел“, „Лозенец“, „Красно село“ и „Студентски град“ притежават предимно апартаменти и вили. Ангел Стефанов, които е кмет на „Овча купел“, обаче къта в банката и 38 000 лв.

От общинските съветници на обединението в София пък изпъква лидерът на „зелената“ партия Владислав Панев. Заедно с жена си той   притежава 4 апартамента в София, придобити от 2011 до 2018 година, а наред с тях и апартамент в Холандия от 85 кв. м, закупен само преди година за над 356 000 лева. Панев е един от най-имотните общинари, като има и магазин в Симеоновград, апартамент в Димитровград, парцел край Елин Пелин, както и гори в димитровградското село Меричлери. Отделно от това има 5 банкови влога, като 4 от тях са негови, а един е на жена му, като две от сметките са в чужбина. Панев притежава и акции в 37 предприятия, сред които също като при Трайков е „Софарма“. Сред другите дружества са „Българска фондова борса“, „Слънчев бряг холдинг“ и „Пътнически превози“.

Общинският съветник Борислав Игнатов, който не успя да спечели доверието на гражданите, за да стане кмет на София, е теглил на свой ред ипотечен кредит в размер на 130 000 евро, както и заем от 100 000 евро от бизнесмена Георги Бонин. Той има апартамент и ателие във Варна, а в София - парцел.

Бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов, който акостира при псевдодесните като гражданска кандидатура и дори се обмисляше да поведе листата им за София, е обявил от своя страна, че държи в банката само 44 424 лв., както и че има дялове от фирмата на жена му, а заедно с нея и двамата му синове са собственици и на един апартамент в София. Актьорът Веселин Калановски, който е един от учредителите на „Да, България“, пък държи в банката близо 125 бона, а в кеш малко над 35 000 лв.

Иво Божков, който пък се изявява и като блогър и журналист, е закъснял с декларацията си и я е внесъл след крайния срок. През последните две години той се е сдобил с два апартамента, за които явно е теглил банков заем, тъй като е декларирал два ипотечни и два потребителски кредита за над 499 000 лв.

От списъка с обявилите своето имане отсъстват кметовете, които не заемат за първи път този пост или са заемали преди друга публична длъжност, тъй като те подават декларации по друг ред. От Антикорупционната комисия посочват също така, че общият брой на лицата, подали имотна декларация, е 5116. Други 374 пък не са направили това в срок или изобщо не са дали данни. Последните са близо 100 души, като срещу тях трябва да започне проверка за незаконно придобито имущество. Според закона всеки, който подаде имотната си декларация със закъснение, го грози глоба от 1000 до 3000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай