Улицата в плана Орешарски

Готвят Йотова за дипломат номер 1

Улицата в плана Орешарски | StandartNews.com

Основните искания на протестиращите влизат в плана "Орешарски". Той ще бъде съгласуван със синдикатите, браншовите и неправителствените организации. И ще бъде представен до дни за публично обсъждане. Това научи "Стандарт" от източници на "Позитано" 20.

Първа точка в плана е 310 лв. месечно от началото на 2014 г. за майките през втората година от платения им отпуск. Това бе един от ултиматумите на улицата. 

След исканията на ГЕРБ за касиране на изборите пришпорваме консултациите за съставяне на програмно правителство, казаха от БСП и ДПС. Според тях нови избори са пагубни за страната.

Три имена сондират червените за шеф на Народното събрание, довериха новоизбрани депутати. Това са Мая Манолова и Янаки Стоилов от БСП, както и Явор Нотев от "Атака".

Евродепутатката Илияна Йотова е един от най-споменаваните варианти за външен министър в програмното правителство "Орешарски", научи "Стандарт". Йотова е познато и авторитетно лице в Брюксел и има контакти в цяла Европа, коментират от "Позитано" 20. За финансист № 1 пък се завъртяха две имена - на банкера Стоян Александров, когото студентите наричат Малката секира. И на доц. д-р Петър Чобанов. Той е шеф на катедра "Финанси" в УНСС и е сред най-големите експерти в областта си. От БСП коментират, че макроикономистът Чобанов е фаворит на бъдещия премиер Пламен Орешарски. Соцлидерът Сергей Станишев вчера за пореден път подчерта, че партията му е готова да започне незабавни разговори с политическите партии, с протестиращи, с НПО, със синдикални и работодателски организации за спасителната програма за България. И уточни, че експертността на министрите в бъдещия кабинет Орешарски не изключва тяхна партийна принадлежност. За бъдещ регионален министър се спряга Димчо Михалевски, за социален - Драгомир Стойнев. След като в публичното пространство се завъртя номинацията на юриста Явор Нотев за шеф на парламента, вчера за поста се появиха още две имена - на червената фурия Мая Манолова и на съпартиеца й Янаки Стоилов. Манолова отказада коментира и отсече, че в момента работи с колегите си от БСП по предложения за нов правилник на Народното събрание.

"Ще сложим край на празната пленарна зала по време на парламентарен контрол и ще отворим Народното събрание за качествен граждански контрол чрез участие на НПО в заседанията на комисиите", заяви Манолова. Министрите да отговарят светкавично по актуални въпроси, както и открит граждански форум да има право да формира дневния ред на депутатите са също в работния вариант за новия правилник.

От БСП ще настояват за създаването на обществен юридически институт към парламента, който да участва с предложения в законодателството. Така ще се повиши качеството на нормативните актове и експертността на законите. Според запознати, след промените ще бъде преустановена практиката субсидията да следва депутатите. И ако народен избранник напусне парламентарна група, то държавното финансиране за него ще остава в партията му. За целта ще се направят постъпки и за нови текстове в Закона за политическите партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай