Удължиха забраната за придобиване на държавни имоти по давност

Удължиха забраната за придобиване на държавни имоти по давност | StandartNews.com

София. Депутатите удължиха мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти до 2017 г. 148 от народните представители гласуваха със "за", 8 бяха "против" и само 4 се "въздържаха". Законът бе приет на първо четене, съобщи БГНЕС.

Три дни след първото четене депутатите имат право да внесат поправки и има възможност срокът да бъде удължен, но с по-малко от три години.

"Основната цел на предлаганата промяна на Закона за собствеността е да се продължи предвиденият срок за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти с още три години с оглед максимална защита на държавния и обществения интерес", обясняват вносителите от Министерски съвет.

Удължаването на срока за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти е необходимо поради все още неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите – държавна и общинска собственост, става ясно от мотивите на вносителите.

"Налице са непреодолими обективни затруднения за цялостното обхващане на имотите на територията на много области поради липса на финансови средства, достатъчен административен капацитет и необходимата информация за идентифицирането на имотите по действащите към момента карта на възстановената собственост, подробен устройствен план или влязла в сила кадастрална карта и кадастрални регистри", допълват от Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай