Туск ще прави списък на кандидатите за шефове в ЕС

Някои лидери формираха фронт анти-Вебер и подкрепят други кандидатури, като тази на холандския социалист Франс Тимерманс и либерала Маргрете Вестегер

Туск ще прави списък на кандидатите за шефове в ЕС | StandartNews.com

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск има намерение да състави списък с кандидатите за всички ръководни постове в ЕС, до следващата среща на високо равнище на 20 и 21 юни, предаде ТАСС, позовавайки се на неназовани източници в Евросъюза.

Туск има намерение до срещата на 20-21 юни да подготви списък за кандидатите за ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и външнополитическото ведомство.

Наблюдатели смятат, че процесът на смяна на ръководителите на основните европейски институции ще бъде труден и може да отнеме месеци, тъй като много страни се обявяват против настоящата система за назначаване на ръководител на Европейската комисия, допълва ТАСС.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение относно новия председател на Европейската комисия не е взето снощи на срещата на най-високо равнище, но лидерите на страните-членки на ЕС са успели да постигнат малък прогрес в преговорите по този въпрос.

Рюте допълни, че е била постигната договореност, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще проведе консултации по „пакетна сделка“ за ръководните длъжности в Евросъюза.

„Длъжността на ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) не влиза в сделката“, отбеляза Рюте. По неговите думи, това е разумно решение, тъй като избора на ръководител на ЕЦБ „е отделна процедура, в която играят роля министрите на финансите и в която се отделя повече внимание на съдържанието, отколкото на другите постове“.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. В изказване след срещата в Брюксел Меркел потвърди, че някои от нейните колеги подкрепят други кандидати и търсенето на компромис ще продължи.

„Ние заставаме зад нашия водещ кандидат, кандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Други застават зад техните кандидати, което е очевидно. Ние имаме отговорности пред нашите избиратели и ще трябва да изчакаме и да видим какво ще стане. Много е рано да говорим за това, всички трябва да покажат толерантност и желание за постигане на компромис“, заяви Меркел.

Но някои центристки лидери, като френския президент Емануел Макрон, формираха фронт анти-Вебер и подкрепят други кандидатури, като тази на холандския социалист Франс Тимерманс и либерала Маргрете Вестегер.

Според Макрон, "за да се изгради европейската амбиция за идните пет години, начело на ЕС трябва да бъдат избрани жени и мъже, които имат опит и пораждат доверие, което им позволява да се посветят изцяло на мисиите си", предаде Франс прес.

Макрон допълни, че главните критерии към кандидатите за водещите постове е те да са доказали своите способности на високо равнище в техните родни страни или в ЕС. Това както изглежда фактически изключва Манфред Вебер, кандидата за председател на ЕК, предпочитан от Меркел. Вебер никога не е заемал правителствен пост, отбелязват Асошиейтед прес и ДПА.

Макрон подчерта, че приоритетите за ЕС за идните години включват намирането на решения на климатичните въпроси и на икономическите предизвикателства, както и изграждане на Европа, която защитава своите граждани. Президентът припомни, че за първи път откакто съществува Европейският парламент, в него няма мнозинство от две партии - десницата и левицата. Следователно е необходимо да се изгради "друго нещо, нов проект, който да е по подобие на онова, което европейският народ е избрал", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай