Цветанов се срещна с вътрешния министър на Унгария

Цветан Цветанов и Шандор Пинтер се обединиха около значението на гарантирането на европейска перспектива за Западните Балкани за колективната сигурност на Европа и региона...

Цветанов се срещна с вътрешния министър на Унгария | StandartNews.com

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов  проведе работна среща с министъра на вътрешните работи и зам. министър-председател на Унгария Шандор Пинтер. Двамата си припомниха моменти от общите си участия в Съвета на вътрешните министри на ЕС, когато се поставя началото на професионалното им партньорство, а впоследствие и лично приятелство.

Шандор Питнер поздрави Цветанов за избора му с пълен консенсус на всички национални делегации и ЕП за представител в Управителния съвет на Европол на Съвместната група за парламентарен контрол над агенцията (СГПК). На свой ред Цветанов благодари за подкрепата от страна на унгарските депутати за приемането на Процедурния правилник на СГПК на срещата в София на 18-19 март тази година. "Унгария бе една от деветте държави с резерви към текста на процедурните правила по време на Естонското председателство. Затова чрез Вас още веднъж искам сърдечно да благодаря на колегите за конструктивния подход и подкрепа, благодарение на които успяхме да постигнем това историческо решение по време на нашето председателство," заяви Цветанов.

Двамата обсъдиха миграционната политика и тенденции в управлението на миграционните потоци с оглед сигурността на ЕС. Пинтер изрази висока оценка за работата на България по успешната и ефективна охрана на външната граница на ЕС. В тази връзка бе подчертано, че Унгария винаги е подкрепяла присъединяването на България към Шенгенското пространство още от 2011 г. по време на Унгарското председателство на Съвета на ЕС. „Унгария е изразявала тази подкрепа и по време на всяка среща на Залцбургския форум, която е засягала темата“, отбеляза Пинтер.  „Днес се очаква ЕП отново да потвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген“, добави Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и Пинтер се обединиха около значението на гарантирането на европейска перспектива за Западните Балкани за колективната сигурност на Европа и региона. Съвместна висока оценка бе дадена за работата на SELEC центъра в Букурещ, като бяха обсъдени общи идеи за взаимна подкрепа по конкретни политики и кадрови решения, свързани с работата на тази регионална организация за сътрудничество и координация на полицейските и митнически структури в Югоизточна Европа.

Отличното сътрудничество между вътрешните министерства и правоприлагащите органи на България и Унгария, бяха също отбелязани в рамките на разговора. Пинтер подчерта, че с министър Маринов, както и с бившия министър Радев, диалогът и съвместната работа винаги са били на отлично ниво. Цветанов и Пинтер подчертаха и отличното сътрудничество по редица секторни политики между правителствата на двете държави, което се случва благодарение и на изграденото лично доверие между премиерите Борисов и Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай