Цветанов се срещна с шефа на ЕНП в ЕП Манфред Вебер

Цветан Цветанов участва в 28-та Среща на върха на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти на ЕС и в Европейския парламент...

Цветанов се срещна с шефа на ЕНП в ЕП Манфред Вебер | StandartNews.com

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща в Брюксел с председателя на Групата на ЕНП в ЕП и водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер. По време на срещата двамата обсъдиха политическата ситуация в Европа и България, както и очакваните предизвикателства по време на кампанията за европейските избори през 2019 г.

Цветанов и Вебер обсъдиха усилията, които страната ни полага за охрана на външната граница на ЕС и очакваното справедливо решение за заслуженото присъединяване на България към Шенгенското пространство. Цветанов изрази благодарност за положителната позиция на Европейския парламент, в това число комисията ЛИБЕ и всички водещи европейски политически семейства - ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, както и на Европейската комисия по този въпрос, като подчерта, че България изпълнява всички критерии за членство.

Манфред Вебер на свой ред заяви подкрепа за присъединяването на България към Шенген по въздух още в началото на следващата година и поздрави страната ни за положителния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Той отбеляза, че това е най-положителният доклад за България до момента и отчетените в него резултати са заслуга на всички институции и на правителството на премиера Бойко Борисов.

Водещият кандидат на ЕНП бе специален говорител на 28-та Среща на върха на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти на ЕС и в Европейския парламент (ЕП), в която участва и Цветанов. По време на срещата Вебер отбеляза положителния пример на България, която охранява ефективно външната граница на ЕС. Той спомена за посещението си заедно с министър-председателя Борисов и Цветанов на морската и сухопътната граница на България, когато е имал възможност от първо лице да се запознае с изградения капацитет и ефективност.

Цветанов участва в срещата, а по време на дебата за въпросите на принципа на субсидиарността и пропорционалността той заяви, че популяризирането на субсидиарността и запознаването на гражданите с реалните връзки между управлението на европейско, национално, регионално и местно ниво е един от най-силните инструменти за противодействие на популизма и фалшивите новини. Цветан Цветанов отбеляза важната роля на Европейския комитет на регионите в това отношение и благодари на председателя на Групата на ЕНП в Комитета за добрата идея за организиране на поредица от местни диалози, които да позволят за директен контакт на гражданите и с четирите нива на управление в Европа.

„За съжаление, социалистите в България, въпреки че като системна партия и член на Европейската социалистическо семейство би трябвало да демонстрират по-отговорно поведение, всъщност на практика прегърнаха риториката на националпопулизма. Затова наша задача е да покажем, че политиките на ЕНП са безалтернативни, за да запазим своите ценности и да постигнем една силна и обединена Европа за гражданите, която посредством принципа на субсидиарност адресира нуждите и желанията им на най-подходящото ниво на управление според законодателната сфера“, заяви Цветанов

В дебата участваха още евродепутатът Данута Хюбнер - председател на Комисията по конституционни въпроси, Райнхолд Лопатка - член на Работната група по въпросите на субсидиарността от австрийския парламент, зам.-председателят на ЕП Майнрид Макгинес, зам.-председателят на Групата на ЕНП, отговарящ за Работната група по правни въпроси и вътрешни работи - Естебан Гонзалес Понс.

Срещата се провежда в ЕП в Брюксел с домакин зам.-председателят на Групата на ЕНП, отговаряща за връзките с парламентарните групи в националните парламенти - Естер де Ланге и е съпредседателствана от страна на Австрийското председателство от Ангелика Винциг - зам.-председател на ПГ на Австрийската народна партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай