Цветанов: Евровотът ще покаже нивото на киберсигурност

Изборите за ЕП ще бъдат проверка за целия Евросъюз

Цветанов: Евровотът ще покаже нивото на киберсигурност | StandartNews.com

Според заместник-председателя на ГЕРБ Цветанов предстоящите избори за Европейски парламент ще демонстрират какво е нивото на киберсигурността у нас и в целия Европейски съюз. Това той заяви на конференция на тема „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“, която се провежда днес в София.

Организатори на форума са Центърът за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“, Фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“.

„Ако системите за сигурност на страните в ЕС бъдат пробити по време на изборите, това ще означава, че е налице дефицит в способността ни да защитим националната си сигурност“, отбеляза Цветанов. Той отчете като положителен пример създадените в някои членки на ЕС министерства, борещи се с дезинформацията. „За съжаление, към този момент ние нямаме такова звено, което да противодейства на фалшивите новини и ежедневно биваме облъчвани. Може би все още не сме подготвени и за хибридните атаки, които някои страни като Русия ежедневно правят“, обясни Цветанов, кой е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

 „Онлайн средата се променя ежедневно. Все повече възможности и услуги се предлагат. Остава обаче въпросът дали всичко е регулирано и можем да сърфираме безопасно в интернет. Непрекъснато пада възрастовият праг на децата, които са активни онлайн. Именно заради крехката им възраст обаче, те са изложени на много рискове. Това ни задължава непрекъснато да разясняваме потенциалните заплахи“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите му истинско богатство за България е да има еврокомисар, чийто ресор е пряко свързан с киберзащитата и киберсигурността. Според Цветанов, когато е налице координирана работа между българските институции и активно партньорство с Мария Габриел и ЕК, това може да предостави добавена стойност в работата на страната по гарантираните на киберсигурността, която е неизменна част и от националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай