Цонев: Пука ни какви пари ще получат хората в кризата

По бюджета ще се произнесат експертите, а не културистите, заяви зам.-председателят на ДПС

Цонев: Пука ни какви пари ще получат хората в кризата | StandartNews.com

Пука ни какви пари ще имат хората в условията на тази тежка криза. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на разгорещения дебат в пленарна зала за бонусите, които ще получат пенсионерите. Парламентът прие предложението на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите до края на годината.

По бюджета ще се произнесат експертите, а не културистите, обърна се Цонев към служебния министър на финансите Асен Василев. Преди това Василев обяви: "Ако си измисляме приходите - това е равносилно на взривяване на бюджета".

"Колко допълнителни вноски могат да бъдат събрани до края на годината - става на база на разчети на НАП, НОИ и всички други приходни агенции. Ако НС реши да си измисли приходи, които не съществуват и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността", заяви още Асен Василев.

"Специалистите са се произнесли, че тези приходи не съществуват и съответно срещу тях не може да се правят разходи. Вашите експерти бяха на бюджетна комисия и гласуваха. Въпросът ми към вас е защо не слушате вашите собствени експерти?", продължи министърът.

"В тази зала има експерти по бюджетиране с 30-годишен стаж. Г-н Ананиев ме гледа насреща и си спомням годината, в която започнахме заедно да правим бюджет", отговори му Йордан Цонев и категорично заяви, че бюджетът ще се прави от експертите, а не от културистите.

"Като не можете вие да направите нещо, ще го направим ние. Това не ви ли е ясно? Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, на промяната и на това-онова, и ще закарате българския народ за трети път на избори, ами да - ще се сгодим партиите на статуквото. Точно така ще направим", обърна се той към депутатите от т.нар. "протестни партии", които обвиниха ДПС, ГЕРБ-СДС и БСП, че саботират приемането на бюджета.

По време на изказването на Йордан Цонев депутатите от парламентарната група на "Има такъв народ" скандираха "Сгодихте се".

"Ако си мислите, че ни пука от това, че вие ще се радвате, изобщо вече не ни пука, защото ни пука за това дали България ще има кабинет, пука ни дали ще се внесе Плана за устойчивост и какви пари ще имат хората в условията на тази тежка криза. А на вас, г-н министър, да ви отговоря, грешка е цялото планиране на приходната част", заяви още Йордан Цонев.

"Няма взривяване на бюджета. Има едни предложения, които са абсолютно разумни и са на база на изпълнението на вноските по ДОО", обясни още Йордан Цонев.

"Разбирам, че опитът е технология в политиката. Доверете ни се, няма да позволим бюджетаът да се взриви. Това, което предлагаме, го има като приходи, като възможност за приходи", каза още депутатът от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай