Цонев: Пътят за решаване на проблемите е диалог

Президентът на снема и не дава доверие, но има право на мнение, каза депутатът

Цонев: Пътят за решаване на проблемите е диалог | StandartNews.com

Държавният глава не снема и не дава доверие – пътят за решаване на проблемите е диалог, декларира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев във връзка с обръщението към нацията на президента Румен Радев от вчера.

„Ние много внимателно следим от ДПС събитията, които се развиват в последните месеци, особено след последните избори. също така много внимателно следим и изявите на президента. На него на тази институция ДПС винаги е гледала с особена надежда, с особено очакване за отговорностите, които има човекът, който заема този пост към единението на българската нация, към единството на българската нация, към всички процеси, които текат в страната. Президентът, който и да е той, няма особено големи властови правомощия, но има правомощия да катализира определени процеси или да спира определени процеси. От тази гледна точка ние внимателно наблюдавахме вчерашното изказване и много внимателно го анализирахме в парламентарната група“, каза още Цонев.

Според него актът на президента е продължение на този на предишния президент през 2013 г. „Никой президент преди това не е използвал формулата „снемам политическото доверие от кабинета“. Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, но ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие. Президентът обаче има право да каже своето мнение, да се обърне към българския народ към нацията“, каза още Цонев.

По думите му това не е нещо, което ДПС смята за удачно за българския държавен глава. „Колкото до конкретиката на това обръщение. Президентът не каза нищо ново. Уважаеми колеги от ГЕРБ, прекрасно знаете, че властта се движи от криза в криза. Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава криза в остра фаза. Няма никаква превенция на кризите, кабинетът, министрите и мнозинството почти не участват в решаването на кризите“, допълни още Цонев.

Той обърна внимание, че от три години ДПС повтарят едно и също. „Има крещяща нужда от извършване на дълбоки институционални реформи в повечето обществени сектори в страната. Няма мнозинство, което да има политическата воля да извърши тези реформи. Това не е упрек само към мнозинството и към вас колеги от ГЕРБ. Такива реформи се извършват с широко политическо съгласие. Иначе те или са обречени на неуспех или съответният кабинет пада. Затова ние от три години призоваваме да седнат основните политически и да очертаят приоритетите ,т.е. секторите, които ще бъдат дълбоко реформирани, за да няма опозиция на този, който извършва реформите. За всичко друго може да има“, допълни още Цонев.

Той обясни, че от ДПС са възлагали това на българския президент. „И сега, когато президентът констатира, че се върви от криза в криза, че има кризи в много сектори, искам да запитам: пак от името на ПГ, самото изявление не задълбочава ли тези кризи? Самото вчерашно изявление не задълбочава ли кризата още повече, защото криза има? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е – не. Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно“, допълни още Цонев. По думите му това не означава, че трябва да се отказваме от изборите. „обаче предсрочни избори се правят, когато е ясно, че повече така не може и че тези избори ще родят алтернатива. Нямаме убедителни доказателства, че тези избори ще родят алтернатива“, уточни още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

По думите му, ако ще се прави упражнението „стани да седна“, не си струва усилията на нацията Той попита дали войната между институциите е средство за решаване на кризите ли е. „Тя укрепва ли държавността. Ние от три години затова предупреждаваме, че започна един конфликт между институциите, който вчера прерасна във война. Т.е. няма да има никакъв диалог? Как ще се решат тези проблеми за диалог? „Призовавам цялата нация да се обедини и да сложим край на това“. Как обаче, с какво, по кой път. Нашето мнение на ДПС, че пътят е диалог. Диалог между институциите, диалог вътре в парламента, диалог между политическите партии“, допълни още Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай