Цецка става Цецо в парламента

Цачева е като класна, но не правете аналогии с Костов, призова Бойко

Цецка става Цецо в парламента | StandartNews.com

София. Дясна ръка "в пола" си избра в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На ядки, вино и филе в зала "Изток" на Народното събрание (НС) експремиерът съобщил на депутатите си, че бившата шефка на парламента Цецка Цачева ще го замества в парламента. От администрацията на НС шушукаха след събранието, че чашите останали недопити. Явно стреснати, че Борисов ги събира за стягане на дисциплината, депутатите нямали апетит за вино.

"Цецка Цачева ги помолих да я изберат за зам.-председател да ме замества, да върши ежедневните неща. Тя ще бъде човекът, който ежедневните въпроси ще движи от мое име", потвърди и пред журналисти след заседанието Бойко Борисов. И веднага направи уточнение, че медиите не трябва да правят паралел между Цачева и тъмносинята Екатерина Михайлова - дясната ръка на Командира, станала известна като Класната. "Г-жа Цачева беше 4 години председател на Народното събрание, тя е изключително компетентна, и в същото време има, но хайде да не правите аналогия с управлението на Костов, тя е като класна ръководителка - може да въвежда ред", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни защо е избрал нея, а не дясната си ръка в партията Цветан Цветанов. "Той ходи в чужбина, ходи в следствието, в прокуратурата, предстоят му съдебни дела и ежедневието му не е в парламента. А ние всеки ден имаме неща и работа по дневния ред, за които искам да има човек парламентарист", допълни Борисов.

На заседанието в зала "Изток" Генерала директно казал на депутатите си - ако не им харесва в ГЕРБ, да напускат. "Помолих ги още веднъж, както преди 3-4 месеца, ако някой има нещо и не му харесва в партията, да стане и да напусне. И да отиде, където иска. След като не сте видели никой да напуска, оттук нататък смятам, че единствено финансов ангажимент може да ги оттегли", заяви лидерът на ГЕРБ. И видя връзка между отлюспването на двама от депутатите му и серията снимки на Волен Сидеров от Куба, които изтекоха преди ден. Още след като Георги Марков напусна ГЕРБ, стана ясно, че "Атака" губи "златната си акция" в парламента.

По-рано в четвъртък Борисов гостува в сутрешния блок на Нова телевизия. Преди да влезе в студиото, обаче лидерът на ГЕРБ бе пресрещнат и освиркан от активисти на "България без цензура". "От 97 депутати двама са около 2%, това не ме тревожи", каза в ефир Борисов по повод отцепването на Георги Марков и Светлин Танчев. "Партията е в много добра кондиция, в рамките на този парламент тяхното напускане няма никакво значение", добави още лидерът на ГЕРБ. Борисов специално натърти, че вярва на заместника си Цветан Цветанов. И няма да се раздели с него. "Вярвам му. И той, като всички хора, допуска грешки. Цветанов е направил и прави много за ГЕРБ", отсече в ефир Генерала.

Борисов сам си е виновен за разпада

Николай Бареков, лидер на "България без цензура"

"Поведението на Борисов е абсолютно неадекватно. Той не е способен да отстоява ролята си на опозиция, с което изцяло работи за БСП и ДПС. Оценката му за събитията е нереалистична. Не други са виновни за разпада на собствената му партия, а той с неговото отсъствие от политиката и парламента. Нежеланието му да се яви в Народното събрание показва, че той не притежава държавническо мислене и отношение към институциите. Борисов поставя себе си над парламента, а той е само един редови народен представител, който е длъжен да изпълнява парламентарния правилник. Вместо да ходи на работа, той използва държавни пари от партийната субсидия, за да ходи на екскурзии до Израел. Между посещението на Волен Сидеров в Куба и това на Борисов в Израел няма никаква разлика. И двамата зарязаха парламента, когато се гласуваше бюджетът, с което изцяло обслужиха интересите на управляващото мнозинство. На практика единственото адекватно изречение на Борисов бе признанието му, че е собственик на телевизията, в която гостува. Той каза: "Колкото съм бил в СИК, толкова съм и собственик на тази телевизия". Борисов е бил действащ член и създател на СИК, следователно директно призна в ефир, че има участие и в един национален канал."

"Люспата" Марков лъсна в тефтера на Красьо Черния

"Люспата" Георги Марков бил под номер 398 в тефтера на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, обяви пред бТВ бившият член на ВСС Иван Колев. Записан бил като "Жоро Севгин Свищов". Севгин е първото име на Севгин Осман - бизнес партньор на Марков. А Свищов е градът, в който живеят и работят тогава двамата. "Това тефтерче е живо, жизнено. И продължава да излъчва послания, че който веднъж влезе в него, го очаква бляскаво политическо бъдеще. Тъй като никому неизвестният към 2009-а Георги Марков, сега е най-известният в момента депутат, неговият пръст се определя като златен", обясни пък ексшефът на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев. Общинари от Свищов пък внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който го информират за връзките на Марков с Красьо Черния и излагат притесненията си, че именно връзките му с него са причината делата за точене на ДДС да буксуват. Бившите съпартийци на Георги Марков са категорични, че Цветанов е знаел, че Марков е част от кръга около Красьо Черния, знаел и за данъчните измами. И точно с тези компромати държал депутата. Но сега тази точно тази "каишка" била взета от новите управляващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай