Цецка Цачева: Работя 10 години, имам спестявания

Като юрист тя е сигурна, че сделката за апартамента й е спрямо законите на страната

Цецка Цачева: Работя 10 години, имам спестявания | StandartNews.com

„Работя 10 години, за тези години имам някакви спестявания, не се притеснявам, нека да се проследи“, заяви пред БНТ подалата оставка правосъдна министърка Цецка Цачева по повод скандала с апартаментите, закупувани от политици при подозрителни обстоятелства..

Цачева беше категорична, че няма взаимовръзки с фирмата по линия на свързани лица. По думите ѝ не може да бъде пускано в пространството твърдението за лобизъм в законодателството, тъй като това е нещо, което трябва да бъде доказано.

Според Цачева вероятно някъде нещо не е направила както трябва, но като юрист беше сигурна, че сделката е спрямо законите на страната.

Винаги, когато има подобен скандал, когато е замесено името на политик, личното ми виждане е, че трябва да се носи отговорност. Бях готова още в четвъртък с подаване на оставка. Беше коректно да изчакам министър-председателя г-н Борисов да се завърне в България от Брюксел, коментира Цачева.

Тя напомни още, че в петък сутринта е поискала да бъдат извършени проверки и установени фактите дали има отношения с фирмата продавач, както и произхода на средствата.

В интерес на ГЕРБ и на правителството е този акт, който аз извърших, каза Цачева и допълни, че се е консултирала с нотариуси и адвокати. Да оставим проверката да установи кое как е, призова тя.

Цачева заяви, че е направила всичко възможно, за да облекчи партията, премиера, лидера на ГЕРБ, правителството за предстоящите избори. „Давам си сметка, че ситуацията се развива и в предизборна кампания, каквито неща обикновено се случват. Ще направя всичко възможно по никакъв начин те да не се отразят на кампанията на ГЕРБ и нейната победа“, допълни министърът в оставка.

На въпрос дали ще остане в политиката, Цецка Цачева отговори: „Днес съм министър в оставка. Утрешният ден ще бъда министър в оставка в отпуска, какво ще се случи в сряда, четвъртък, след гласуването на оставката ми, е въпрос, чието решение ще взема аз, заедно с моето семейство“. Министърът в оставка категорично заяви, че няма никакви взаимовръзки с фирмата „Артекс“ и призова да се оставят компетентните органи да си свършат работата. „Отговарям само за себе си. Имам само този апартамент“, коментира тя и посочи, че по декларации може да се проследи, че цялото ѝ имущество, с което е влязла във властта, е заменено за този апартамент. Цачева обърна внимание, че имуществото ѝ не е придобивано от приватизационни сделки. „За тези десет години имам някакви спестявания. Всичко това го има в декларациите, нека се проследи“, заяви още Цачева.

По повод имота на Цветан Цветанов, министърът в оставка призова да не я вкарват в схеми и разсъждения по тази тема.

„Аз съм тук пред вас в лично качество, коментирам лично поетите от мен действия и стъпки. Чакам резултата от проверките, като считам за коректно до момента, в който се гласуват оставките да бъда в отпуск. Заради това съм поискала да ми бъде разрешен този отпуск“, допълни още Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай