Цената за F-16 ще е по-ниска от 1,6 млрд. долара

Предложението на САЩ включва всичко необходимо – от въоръжение до обучение и инфраструктура

Цената за  F-16 ще е по-ниска от 1,6 млрд. долара | StandartNews.com

Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, който американският Конгрес гласува. Когато се преговаря за военна продажба, е необходимо разрешение от Конгреса, като се посочи възможно най-високата сума, която да бъде таван на сделката, за да не се налага повторно гласуване. Това заяви посланикът на Съединените щати в България Ерик Рубин пред журналисти при обявяването новия етап от кампанията „Силата е в теб“.

Важно е да се знае, че предложението на САЩ е всеобхватно и включва всичко необходимо – от въоръжение до обучение и инфраструктура, добави Рубин. По думите му, румънската страна е много доволна от закупените изтребители и може би планира нова покупка на F-16.

„Когато преговаряме за военна продажба, трябва да имаме разрешение от Конгреса. Това, което правим е да уведомим Конгреса за максимално възможната цена, тъй като трябва да поставим таван, без да се налага да се обръщаме втори път към законодателите и да кажем: „Извинете, но ни трябва по-висок таван“. Така че сумата от 1.6 млрд. долара, която беше обявена е максималния таван за продажбата. Това не е цената. Уверен съм, че цената ще бъде значително по-ниска. Когато уведомяваме Конгреса обаче, казваме възможно най-високата сума. Той дава оторизация и след това преговорите продължават в тази рамка. Това правим в момента“, посочи Рубин.

„Румънската държава е много доволна от закупените изтребители и може би планират да закупят още самолети F-16. Един от най-важните фактори за това решение, според мен, е фактът, че всички български съседи, които са в НАТО летят с F-16. Ако България избере да направи тази сделка, ще се присъедини към тази група и ще има сектор на НАТО в региона, в който всички самолети ще са F-16”, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай