Вторник,

Цацаров покани прокурор № 1 на ОАЕ

От: Стандарт -
A
A
A

Покана да посетят България отправи Сотир Цацаров към главния прокурор на Обединените арабски емирства д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси и към Н. В. шейх Сайф Бин Зайед Ал Нахаян, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи на ОАЕ.

Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са на работно посещение в Обединените арабски емирства по покана на главния прокурор на ОАЕ, д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси.

Целта на посещението е обсъждане на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на тероризма и престъпността, съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура.

По време на двустранната среща с д-р Ал Шамси на българската делегация бе представена подробно системата за управление на наказателни дела на ОАЕ, която обединява информацията на полицията, различните прокурорски органи и наказателните съдилища в страната. Обсъдени бяха общите и различните аспекти в структурата и дейността на прокуратурите на двете страни, като бе изразена обща готовност за развиване и задълбочаване на директните контакти и сътрудничеството по конкретни въпроси от взаимен интерес. Постигнато бе съгласие за подготовка и подписване в най-кратки срокове на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.

По време на срещата с Н. В. шейх Сайф Бин Зайед Ал Нахаян, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи на ОАЕ, като общи приоритети на двете страни бяха посочени противодействието на тероризма и екстремизма, както и противодействието на престъпления, извършвани от гражданите на едната държава на територията на другата. Постигнато бе съгласие за своевременен обмен на информация по конкретни разследвания на двете страни. Обсъдени бяха възможностите за обмен на опит на експертно ниво по различни направления на дейност.

Подчертано бе значението на провеждащата се в момента в Абу Даби международна конференция на всички световни религии с участието на папа Франциск. Общо е виждането, че различните религии не могат да бъдат оправдание за извършване на терористични дейности. Конференцията на религиозните водачи е пример за това как религиите и хората трябва да се обединят около постигането на мир, толерантност и спазване на общочовешките ценности.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички