Три сценария за вота в Пловдив

Три сценария за вота в Пловдив | StandartNews.com

Тотев трябва да се пребори със задругата на Зико и владика за втори мандат

Преди години Пловдив се славеше като синята крепост. Сега минава за царството на ГЕРБ. На последните парламентарни избори партията на Бойко Борисов направи национален рекорд, печелейки 41,2% от гласовете на избирателите под тепетата. Тогава обаче премиерът сам водеше листата на ГЕРБ в града. Когато става дума за местни избори, ситуацията е съвсем различна. В избора на кмет партиите зад гърба на кандидатите играят значително по-малка роля.
На предишния вот кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев спечели в 12 без пет срещу бившия градоначалник Славчо Атанасов. До последните минути на балотажа Славчо дори водеше в екзитпола. След нощното преброяване се оказа, че Тотев печели с 2300 гласа повече от своя опонент.

Доскоро в Пловдив очакваха същия двубой за кметския пост. Тотев отново е кандидатът на ГЕРБ, а Атанасов, който в момента е депутат, вече има зад гърба си подкрепата на Патриотичния фронт. Преди месец обаче сметките на партийните централи значително се объркаха. Народният представител Здравко Димитров изненадващо хвърли кърпата като областен координатор на ГЕРБ, а 2 седмици по-късно бе издигнат като независим кандидат за кмет от инициативен комитет. Така се стигна до неочакван прецедент - една и съща партия, при това управляващата, на практика да има двама кандидати за кмет - един официален и един неформален в лицето на Зико, както е известен бившият баскетболист. Зад Здравко Димитров застанаха и няколко ексдепутати от ГЕРб в лицето на Величка Шопова и Зоя Георгиева. Миналата седмица пък кандидатурата на Димитров бе подкрепена официално от Реформаторския блок, който по традиция има добри позиции в града.
Най-голяма подкрепа обаче Зико получи от Пловдивския митрополит Николай, който вкара църквата в изборната игра.
От амвона на храма владиката

почти анатемоса действащия градоначалник

Иван Тотев заради високите данъци, които трябва да плаща църквата за своите имоти. "Щастлив съм, че Здравко Димитров се вслуша в молбите ни и се реши да се кандидатира за кмет на Пловдив", каза на глас дядо Николай.
Бивш член на ГЕРБ е и единствената дама, която дръзна да мери сили в кметската надпревара. Дани Каназирева е сред основателите на партията под тепетата. Тя бе много близка до първия градски лидер на герберите генерал Йордан Кюмюрджиев. По-късно напусна организацията заедно с него и създаде проекта "Съюз за Пловдив". След като премина за малко през Движение България на гражданите, Дани скъса и с Миглена Кунева и сега влиза в надпреварата за кметския пост в Пловдив .

Въпреки че резултатите на БСП в Пловдив се топят в годините,

столетницата все още има твърд резултат между 15 и 18 хиляди гласа

Червените обаче все още мълчат за името на своя кандидат. Преди време Георги Гергов, който е председател на социалистите тук, обяви, че е време партията да се яви начело с лидера си на местните избори. В последните седмици обаче Гергов не казва и дума, а в партийните среди се говори, че кандидатът на кмет на БСП ще е общинският съветник и директор на местната Английска гимназия Николай Радев.

Така битката за Пловдив се очертава изключително заплетена. Според познавачите на местната политика за вота през октомври има три основни сценария:

1. Иван Тотев мобилизира изцяло ресурса на ГЕРБ и градската администрация и печели на първи тур. След влизането на Здравко Димитров в играта и подкрепата за него от РБ обаче подобен вариант е малко възможен.
2. Иван Тотев играе на балотаж срещу Славчо Атанасов или Здравко Димитров и печели.
3. Стига се до балотаж, в който всички играят анти Тотев и Пловдив има нов кмет в лицето на Славчо Атанасов или Здравко Димитров.

Резултатът от битката на втори тур ще зависи и от действията на малките играчи, а в Пловдив те наистина са много. Освен Патриотичния фронт, Реформаторите, БСП и Съюз за Пловдив на Дани Каназирева тук по традиция свои представители в Общинския съвет изпращат ДПС /в момента с трима общински съветници/, земеделците около бизнесмена Атанас Търев /трима общински съветници/ и "Кауза за Пловдив" на кмета на район "Централен" Георги Титюков /двама общински съветници/. Трите малки групи през целия мандат гласуват ан блок с представителите на ГЕРБ, което предполага, че при евентуален балотаж ще подкрепят Иван Тотев. Срещу него обаче вече има една сигурна коалиция между Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Така при евентуален балотаж решителни могат да се окажат действията на БСП и Дани Каназирева.

ФАВОРИТИТЕ

Иван Тотев е кадър на ГЕРБ от 2006 година. Бил е кмет на район "Източен", за кратко депутат и после областен управител, преди да влезе на "Стефан Стамболов" 1. Инженер по образование. Семейството му развива успешен хотелиерски бизнес. В момента като градоначалник е най-големият работодател в областта - командва 9700 чиновници в районните и централната администрация, работници в общинските предприятия и ДКЦ-та, служители на бюджетна издръжка. Община Пловдив е и най-големият инвеститор в града заради реализираните проекти по европейските програми.

Славчо Атанасов - бил е кмет на жр "Тракия" и на Пловдив /2007-2011/. В момента е депутат от Патриотичния фронт. Има две висши образования - психология и право. Разчита на добрата социална политика, която водеше като кмет, и по-ниските местни данъци и такси по времето на неговото управление.

Здравко Димитров - бил е кмет на район "Западен" и областен управител. В момента е депутат, втори мандат. Бивш баскетболист, с магистратура по икономика. Въпреки че бе приканен да напусне парламента, след като хвърли оставка като областен координатор на ГЕРБ, все още не го е направил. Говори се, че има добри взаимоотношения с премиера Бойко Борисов, но не се спогажда с втория човек в партията Цветан Цветанов. Като причина за оставката си в ГЕРБ Пловдив-област посочи налагането на Методи Андреев за водач на листата на последните парламентарни избори и кадруването зад гърба му в областта.

Виц

"Дивятка" е паролата

Да казва "дивятка" и да стърчи поне 1,85 метра. Това са двете задължителни условия за пловдивски кмет, според градския фолклор.

Под тепетата се разказва следният анекдот: Как Бойко Борисов да избере най-подходящия кандидат за кмет на Пловдив? Като застане на спирката срещу Панаира и попита как да стигне до жр "Тракия". Ако мераклията му отговори "с дивятката", значи става за кандидат. Ако се изпусне с някоя книжовна "деветка", не е разпознаваем за пловдивчани. И още - мераклията за кмет задължително трябва да е над 1,85 метра, колкото бе ръстът на най-ниския градоначалник от годините на демокрацията Спас Гърневски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай