Битката за Благоевград. Слави или Борисов?

Юристът Илко Стоянов срещу досегашния шеф на общинския съвет Андон Тодоров

Битката за Благоевград. Слави или Борисов? | StandartNews.com

 

До дни тръгва преизборната кампания за кмет на Благоевград. Изключително интригуващ сблъсък се очаква между кандидатите на "Има такъв народ" (ИТН), ГЕРБ и БСП на частичния вот в града, пише Пиринско.

През уикенда формацията на Слави Трифонов се регистрира в ЦИК за участие, а почти сигурно претендентът й ще бъде бившият общински съветник и депутат в краткия парламент през април Илко Стоянов.

Илко Стоянов напуска общинския съвет в Благоевград омерзен от срамното  гласуване за разкопките

Той има над десет годишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник,  напуска по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград. Над 25 годишен опит в различните сфери на правото. Привърженик на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната.

В средата на миналата седмица ГЕРБ подкрепи председателя на общинския съвет Андон Тодоров. Зад него застана и силната в региона ВМРО, но си спечели не по-малко силен противник в лицето на бившия кмет Атанас Камбитов.  

Лидерът на партия "Зелените" беше вече кандидат за кмет на областния център като на първи тур постигна трети резултат.  Дълги години работи като хотелиер и строителен предприемач. Има два мандата като общински съветник, по време на които е председател на комисия „Социални дейности и жилищна политика”.

Андон Тодоров остава на поста председател на ОбС-Благоевград: Консолидира  сила, обезличавайки големи политически партии – Blagoevgrad-News

По-рано БСП даде рамо на досегашния кмет Румен Томов, на когото бяха прекратени правомощията заради пропуски в процедурата по прекратяване на бизнес дейността му и отписването му като собственик на фирма в законоустановения едномесечен срок.

Румен Томов вече не е кмет на Благоевград

Засега официално регистрирани са Тодоров и Томов като независими кандидати, а инициативен комитет издига и местната общественичка Людмила Костадинова, която е с най-емоционалната позиция по конфликта със Северна Македония.

БИВШИЯТ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА С ЕМОЦИОНАЛНА  ПОЗИЦИЯ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - ПИРИНСКО

Най-вероятно кандидат на "Демократична България" ще е лекарката Виктория Каракостова.

Изборите ще се проведат на 27 юни. Най-вероятният втори тур ще се проведе точно седмица преди предсрочния парламентарен вот Предварителните очаквания са за балотаж между Илко Стоянов и Андон Тодоров.

Освен партийно, изборите в Благоевград са от значение и заради машинното гласуване. Градът е полигонът, на който ще бъде тествано то във варианта, разпореден от новия Изборен кодекс. В общината има 150 секции, като само в 15% от тях вот ще се упражнява по традиционния начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай