Тошко Йорданов: Няма да кльоцате в парламента

Той съобщи позицията на "Има такъв народ" за кабинет и избори

Тошко Йорданов: Няма да кльоцате в парламента | StandartNews.com

Ние създадохме партия "Има такъв народ за да прокараме" мажоритарния вот, за да въведем машинното гласуване, задължителното гласуване, за намаляване на депутатите на 120, защото 240 са много. Сега имаме избори, които минаха, знаете какво е разпределението, знаете колко са нашите гласове, знаете, че "Да, България" са против двойния мажоритарния вот". Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна по време на дебатите за промени в Избирателния кодекс.

"Какво следва оттук нататък. Има 2 варианта, какъвто и цирк да играете", обърна се той към депутатите от ГЕРБ. И продължи: "Първо, вероятността да има предсрочни избори е огромна. Второ, този парламент да има дълъг или някакъв живот и да вкараме закон за мажоритарни избори. Но той се нуждае от обсъждане, защото това, което вкарахме преди 4 години, вече не е актуално.

Ако има предсрочни избори по вашия ненормален изборен кодекс, ние не искаме. Истината е, че ние спечелихме второ място, имаше манипулации, имаше купен вот. Ако този парламент има дълъг живот, има възможност да се променят тези избори.

Подхождаме практично. Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме някакъв парламентарен вот. Ние нямаме желание да ви даваме това време.  Няма да ви дадем време да си кльоцате в този парламент. Ако се стигне до предсрочни избори те трябва да бъдат максимално честни.".

Стана ли ви ясно сега каква ни е позицията?, попита в заключение Тошко Йорданов.

"Правителство не се прави ни за наш кеф, ни за на "Има такъв народ", а заради българите", отговори му заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков. "Бяхте изключително ясен и точен в изказването си. Ние разбрахме всичко. Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори, защото ще ви припомня, че последните редовни преди последните бяха 2009 г., следващите бяха 2021 г. До 2030 -2040 дали ще има редовни. И дотогава ли ще карате на тази струна? Вие трябва да разберете и нещо друго. Правителство не се прави, за да се радваме ние, а да има кой да управлява държавата в тежка ситуация. Не се за прави ни за наш кеф, ни за ваш. Това се прави заради българите", каза още Тома Биков. Според него "Има такъв народ" трябва да си изпълнят ангажиментите, които са поели пред хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай