Тошко Йорданов: Дадохме приятелски знак на Христо Иванов

ИТН разкри какво са искали Демократична България

Тошко Йорданов: Дадохме приятелски знак на Христо Иванов | StandartNews.com

Не сме казали на "Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа за правителство. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на брифинг в парламента след острата декларация, която направи от парламентарната трибуна. С нея Йорданов заяви: „Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори”. Йорданов бе категоричен, че е неприемливо "Демократична България" да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов остър към ДБ: Какви игри се играят в 46-ото НС?

Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание, попита от трибуната Йорданов. И отсече: "Ние няма да играем по вашите правила.".

"За нас това не е затворена врата. Ние просто казваме фактите такива, каквито са. Не сме казали на "Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, особено хора, които са осъдени за кражба на интелектуална собственост. Този въпрос трябва да го зададете към тях, тъй като вчера се започна с политически декларации от тяхна посока. Ние просто водихме разговори и най-забавното е, че на тези разговори, нямаше никакъв въпрос от тяхна страна какъв ще е съставът на кабинета. Единственият въпрос, който беше, дали ще има някой, който е бил служител на ДС в миналото. Истината е, че нашите експерти с техните експерти не просто сме всички заедно за дълбока съдебна реформа, а самите стъпки, през които трябва да се мине, са синхронизирани", заяви още Тошко Йорданов.

Да се правят внушения, че се колаборираме с ДПС е несериозно. Подкрепа не сме искали от тях, а и няма да получим. Влияние тяхно в наш кабинет няма да допуснем, така че да се говори тази мантра, че прозирала дългата ръка на ДПС е мазна лъжа, коментира  Йорданов.

„Защо се прави услуга на политическа партия ГЕРБ? Защо правим така, че вместо да ичегъртаме модела „ГЕРБ“, ние се опитваме с някакви странни политически действия да дадем шанс на Бойко Методиев Борисов да се връща на политическата сцена?“, попита и Филип Станев.

Според Тошко Йорданов обаче вратата за преговори не е затворена и от ДБ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“ зависи дали и как ще продължат по-нататъшните разговори за бъдещото управление.От ИТН народ обявиха, че са готови със състава на кабинета и очакват мандата на президента, а името на кандидата за премиер ще обявят при представянето на правителството в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай