Топла връзка власт – мафия

В организираните престъпни групи има полицаи според шефа на следствието

Топла връзка власт – мафия  | StandartNews.com

София

Има наченки на връзки между държавния апарат и криминалния свят. Това според шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов се усещало от много разследвания, които се водят в момента. За съжаление обаче все още разследващите органи не разполагат с достатъчно доказателства, за да могат тези хора да бъдат изправени пред съда, каза Найденов днес пред журналисти след края на конференцията „Изпиране на пари: отговор на институциите".

Следовател № 1 припомни изрично как още миналата година е обяснил, че в почти всяка организирана група са участвали или бивши, или настоящи полицаи. За съжаление моите думи се потвърдиха, както се видя от последващите скандали, каза той. И допълни: Не трябва да се крием от тези проблеми, а да ги анализираме и да търсим възможности за справяне.
Дали ще ги наречем мафия или организирани престъпни групи няма значение, ние сме хората които трябва да се справим с този проблем, бе категоричен Бойко Найденов.

Според шефа на следствието е нужно да се помисли за създаване на централизирана система, в която да минават всички банкови плащания. Той посочи, че повечето крупни инвеститори у нас се оказват офшорни фирми, които са регистрирани някъде, но не се знае кой е собственикът. Това бил големият проблем с офшорните фирми, в които се наливали големи средства.
Друга възможност за изпиране на пари е кешовото плащане, подчерта Найденов, като по този начин коментира дали у нас би могло да се въведе лимитиране на този вид разплащане. Когато е възможно кешово плащане за купуване на коли и жилища, винаги може да се изпират пари, конкретизира той, като според него  проблемът трябва да се реши на политическо ниво.

Мария Максимова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай