Томислав Дончев пое координацията на изборите

Томислав Дончев пое координацията на изборите | StandartNews.com

Организацията на изборите за президент и вицепрезидент и провеждането на национален референдум ще се координира от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, реши Министерският съвет на заседанието си в сряда.

Изборите за президент бяха насрочени от парламента за 6 ноември. Заедно с тях ще се проведе и референдума по въпроси, предложени от "Шоуто на Слави Трифонов". През миналата седмица обаче Конституционният съд реши, че половината от тях противоречат на Конституцията и те няма да са част от допитването. Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика е ангажиран и с внасянето на проект на решение за одобряване на вида и съдържанието на информационния лист, с който ще се гласува на референдума. Той ще трябва да съгласува с Централната избирателна комисия условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и устройствата за машинното гласуване.

Правителството реши също министърът на финансите Владислав Горанов да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по подготовка и произвеждането на изборите и референдума, съгласувана с ЦИК. Той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще организира дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.
За организацията и произвеждането на изборите извън страната отговаря министърът на външните работи Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай