Томислав Дончев: 2015 година няма да е нулева

Томислав Дончев: 2015 година няма да е нулева | StandartNews.com

София. Вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев заяви, че 2015 година няма да бъде нулева, дори някои от оперативните програми да се забавят. Дончев говори по време на пленарната сесия „Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт в рамките на Годишната конференция НСОРБ.

„Бързам да кажа, че след решението на Министерски съвет, България е подала всички оперативни програми. Оттук нататък чакаме ЕК по-скоро да одобри повече от тях. Всички програми неподадени сега, подлежат на подаване едва в средата на следващата година", каза Дончев и добави, че се надява до месец март другата година да има поне четири одобрени оперативни програми.

„Възможно е освен ОП „Човешки ресурси", да имаме поне още една. Това е авансово отваряне на финансиране с пари от бюджета със сигурността, че след одобряването на ОП тези средства могат да се искат от комисията обратно. Този програмен период работим с по-малки аванси от 1% на година. Ако се свърши добре работата, може да се движим с една година напред", продължи той, цитиран от Фокус. 

„Имаме от преди два часа едно съобщение на председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, комисар Кристалина Георгиева и премиерът Борисов от Брюксел, че ЕК е удовлетворена от мерките, които се вземат - това, което е комуникирано от страна на България по ОП „Регионално развитие" . Има още една одитна мисия на 8-ми, но по време на пресконференцията, след дългата среща беше изразена увереността, че програмата ще бъде пусната в най-лошия случай в рамките на месец, ако не и по-скоро, което е добра новина за всички. Един месец е крайният срок, разбира се, ако всичко е наред. От самият коментар на представителите на Комисията изглежда, че всичко е наред, което е добра новина", допълни Дончев.

„Относно темата за децентрализация, искам да кажа, че ние с децентрализацията кой знае какъв проблем нямаме, поради причината, че общините не само имат права, но са и претоварени с отговорности и ангажименти", каза още той.

По думите на Дончев, проблем по-скоро са фискалните аспекти на децентрализацията. „Тук съществената ни задача за 2015 година е да преосмислим модела и най-вече отношението общини-държава в събирането на данъците, като има няколко алтернативни идеи", каза той, като подчерта, че трябва да се разширят възможностите на общините да провеждат икономическа политика.

„Спрямо цялата конюнктура, местната общност, в лицето на общинския съвет, да преценява кой е най-добрия вариант - по-ниски или по-високи данъци. Големите и тежки регионални дисбаланси не се решават само със субсидии от Националния бюджет, те се решават и с различна данъчна ставка. Само така, едно място ще стане привлекателно и за работа, и за инвестиции, а друго ще успее да овладее и без това хиперконцентрацията на хора. Това е една идея, за която си струва да мислим и разговаряме", посочи Томислав Дончев.

„Схемата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в тази си кройка не е добра по много причини - на първо място изключва най-активния агент на мястото – местната власт и наред с това е много сложна. Тя ще бъде променена. Самият факт, че голяма част от мерките ще бъдат финансирани не с европейски пари, а със средства от бюджета, ни дава допълнителна възможност схемата да бъде проста", допълни Дончев, информира Фокус.

Вицепремиерът каза по отношения за средствата за превенция на бедствия и аварии, че не може да обещае дали ще има нова специална субсидия. „На нас ни трябва принципно решение. Два са вариантите, които се използват в цивилизованите страни и ние трябва да си изберем един от тях. Единият вариант е задължително застраховане, говоря специално за частните домове, другият е катастрофичен пул. Единият изключва другия до голяма степен", коментира Дончев.

„Правейки изчисления при вноска за катастрофичен пул от порядъка на 5-10 евро годишно би могло да се събира обем средства, който да бъде използван, който при една година, в която не е имало много бедствия, може да се използва не само за възстановяване на частни домове, но и да се използва за превенция", каза още вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай