Тежък спор в НС за разследващия главния прокурор

Специалният прокурор ще бъде издиган от минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще е със 7-годишен мандат

Тежък спор в НС за разследващия главния прокурор | StandartNews.com

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно. Това решиха на първо четене депутатите с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Предложенията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха приети с гласа 98 „за“, 46 - „против“ и 10 „въздържал се“.

Управляващото мнозинство в парламента предлага механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. Специалният прокурор ще бъде издиган от минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще е със 7-годишен мандат.

Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

Изборът на първия прокурор, разследващ главния прокурор, е предвидено да стартира един месец след приемането на промените в НПК и в Закона за съдебната власт, като дотогава ще бъдат издигани кандидатури, а след още два месеца ВСС следва да направи избора.

Изискванията са новият разследващ прокурор да има поне 12 години стаж, да е с високи професионални и нравствени качества, с положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране и през последните пет години, да не му е налагано някое от четирите най-тежки дисциплинарни наказания - понижаване в ранг, понижаване в длъжност, освобождаване като административен ръководител или заместник на такъв, или дисциплинарно уволнение.

С предвидения седемгодишен мандат на прокурора по разследването срещу главния прокурор би се гарантирало работата му в мандатите на различни главни прокурори, водеща до невъзможност за потенциално влияние, е записано в мотивите на вносителите.

Между първото и второто гласуване ще внесем предложение всеки един кандидат за тази длъжност да може да се самономинира, съобщи при дискусията Красимир Ципов, един от авторите на проекта. Той беше категоричен, че мнозинството възнамерява да приеме допълнението до края на мандата на това Народно събрание и да стартира процедурата.

Основанията за предсрочно освобождаване на прокурора, който ще разследва главния прокурор, се установяват от Пленума на ВСС, като дисциплинарното производство срещу него ще протича пред Пленума на съвета. Предвиждат се два вида наказание - забележка и освобождаване от длъжност, каквито са и за членовете на ВСС.

Прокурорът, който ще разследва главния прокурор, да може да се явява по дела само пред Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и Върховния касационен съд, предлагат вносителите.

С допълнението в НПК новият прокурор е изключен от вътрешния инстанционен контрол в прокуратурата и по отношение на постановленията и отказите за образуване на досъдебно производство, като не подлежи на надзор и на методическо ръководство от главния прокурор. Съответно, за него е изключено приложението на аналогичните разпоредби в Закона за съдебната власт, които уреждат йерархията в прокуратурата и инстанционния контрол.

Има ли в европейските правни системи фигура на наблюдаващ надзорник на главния прокурор, коментира независимият депутат Явор Нотев от "Атака".

Филип Попов от левицата описа законопроекта като "поредната каша на управляващите". Предлаганите текстове са и противоконституционни, смята той. Проблемът е в безконтролната работа на главна прокуратура, на прокуратурата, защото не подлежат на контрол, посочиха от БСП.

Признайте си, че и вие усещате, че нещо е объркано, не е наред, обърна се към вносителите социалистът Крум Зарков. Той попита дали може един прокурор да се занимава седем години само с една личност, била тя и главният прокурор. По думите му, той ще развие обсесия, ще става и ще ляга само с личността на главния прокурор. Как ще оправдае седемгодишната си заплата, продължи Зарков. Главният прокурор, припомни той, също може да разследва разследващия. Не знам как си представяте съвместното съществуване на тези две фигури в правния мир, коментира депутатът. По думите му, никъде в другите страни няма такава фигура. Според Зарков един от проблемите е, че  фигурата на главния прокурор не се вписва в демократичната система на управление.

Председателят на правната комисия Анна Александрова подчерта, че наличието на такъв прокурор ще гарантира прякото му сезиране от обикновени граждани или компетентни органи, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи.

Колежката й Десислава Атанасова обърна внимание, че текстовете са в отговор на очакванията на българските граждани. Предлагаме механизъм за контрол на главния прокурор, само КС може да дава становище дали текстовете са противоконституционни, отбеляза тя.

Бърза се с предложението за създаване на такава фигура, явно, заради доклада на ЕК, коментира независимият депутат Красимир Янков. По думите му, се подлага на съмнение работата до този момент на прокуратурата и на разследващите органи. Всеки прокурор има правомощия да разследва главния прокурор при наличие на данни за нарушения, извършено престъпление, подчерта Янков. Това, което ни притеснява, е начинът, по който се предлага изборът на този разследващ прокурор, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай