Терзиева: Трябва ни качествено водоснабдяване

Терзиева: Трябва ни качествено водоснабдяване | StandartNews.com

София. „Правителството изпълнява поетите ангажименти и приоритетите, които си е поставило, а именно започнахме дългоочакваната реформа във ВиК – сектора". Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която откри работна среща на тема „Приоритети в отрасъл ВиК". В нея участваха 28-те областни управители от страната и експерти във водния сектор, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие (МРР).

„Стартирахме реформата в сектора още от встъпването ми като министър на регионалното развитие", обясни Терзиева и подчерта, че това е стъпка, която до момента не е правена от нито едно правителство." Министърът подчерта, че реформата е от изключително значение за постигане на всички критерии, свързани с ВиК сектора до 2020г.– надеждни съоръжения и качество на водите, като се създадат условия и за устойчиво развитие на отрасъла.

Терзиева отчете направените до момента първи стъпки, а именно - приетата Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в периода 2014-2023г.; готовият Правилник за дейността на ВиК – асоциациите по места; одобрените 51 Генерални –регионални планове за ВиК, с които се направи и оценка на инфраструктурата; изготвените инвестиционни програми за поддържането и развитието на системите в краткосрочен и дългосрочен план. Министърът съобщи, че вече се изпълнява проект за подкрепа на реформата във ВиК отрасъла, за надграждане на капацитета на експертите по ВиК и администрацията, съобщиха още от МРР.

Водят се преговори, съвместно с Министерството на околната среда и водите, ВиК – операторите да станат бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда", каза министърът. „Въпрос на преговори е да защитим още от 2015 г., по първите схеми, да имаме пилотни, интегрирани проекти в региони, изпълнявани от асоциациите", обясни Терзиева.

Водоснабдяването с качествена вода е световен проблем и е особено важно чрез активна работа и широка информационна кампания да стане ясно, че бъдещето на ВиК – сектора е неговата консолидация, продължи министърът. „Не бива да се работи раздробено. Ако останем в това положение съществува голям риск дружествата да се декапитализират и да започнат да фалират, което ще ги лиши от изпълнение на функциите им. Необходим е интегриран подход на регионално ниво при инвестициите във ВиК сектора", категорична бе Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай