Терзиева: Няма да вдигаме винетките догодина

Терзиева: Няма да вдигаме винетките догодина | StandartNews.com

София. "Засега не се предвиждат промени в цените на винетните стикери за 2014 г." Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева. Тя подписа споразумение на стойност 35 млн. евро заедно със зам.-министъра и председател на съвета на директорите на ФЛАГ Добромир Симидчиев и директора на Европейската банка за възстановяване и развитие за България Даниел Берг.

От регионалното министерство уточниха, че парите ще бъдат разпределяни от ФЛАГ за нисколихвени кредити на общини при изпълнение на проекти по оперативни програми.

Заместник-министър Добромир Симидчиев обясни, че договореният ресурс ще бъде предоставен на фонда на два транша.

Първият транш ще бъде в размер на 15 млн. лв. за краткосрочни кредити, които да подпомогнат общините в управлението на паричните потоци, добави Симидчиев. Вторият- 20 млн. лв. е за дългосрочни кредити.

От срещата става ясно, че през 2014 г. интересът към фонда ще бъде още по-голям заради високия брой договори в процес на изпълнение.

"Прогнозите за плащане по проекти през 2014 г. само по Оперативна програма „Регионално развитие" са за над 1 млрд. лв. Фонд ФЛАГ съфинансира най-много договори именно по нея. От 2007 до момента от фонда са отпуснати кредити по 347 проекта по нея на общо 347 млн. лв.", съобщи Десислава Терзиева.

557 искания за кредит в размер на близо 539 млн. лв. са одобрени за периода от създаването на фонда до 30 септември 2013 г. С тях се подпомага изпълнението на общински проекти на обща стойност над 1.6 млрд. лв.

Портфейлът на фонда към октомври е в размер на 109 млн. лв. с 216 активни кредита. Финансирани са проекти на 182 български общини, допълват от регионалното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай