Свиленски чака разследването за "Автомагистрали"

"Автомагистрали" ЕАД са фирма, която пренасочва средства, затова имат повече одитори, отколкото пътни инженери, каза социалистът

Свиленски чака разследването за "Автомагистрали" | StandartNews.com

"Госпожа Комитова вероятно ще предприеме действие за връщане на авансите, но аз съм убеден, че няма да има успех. Те отдавна са заминали по своето предназначение. Според мен и работата няма да бъде свършена така, както очакват поръчителите. Като знаем идеята за създаване на "Автомагистрали" от управляващите ГЕРБ, то е направено да отклонява средства, не да върши работа. Аз препоръчвам на изпълнителния директор да спре да обяснява какво ще направи и да освободи поста. Неговата дейност е оценена в доклада от Сметната палата по искане на БСП и там ясно пише как си е свършил работата. Аз се учудвам от наглостта му да не напусне, той се е барикадирал в кабинета си". Това заяви Георги Свиленски, водач на листата на "БСП за България" в 24-ти МИР – София, в предаването "Лява политика" по БСТВ.

На въпроса как си обяснявате тишината от Министерството на транспорта, Свиленски отговори: "Продължавам да очаквам резултати от проверки, мислех, че във всички министерства се извършват такива проверки на състоянието, в което е оставило държавата ГЕРБ, но само от 3-4 получаваме сигнали.

Остава да видим в останалите какво се е случило и именно такова е Министерството на транспорта. "Автомагистрали" ЕАД са фирма, която пренасочва средства, затова имат повече одитори, отколкото пътни инженери. Още след първият милиард, потекъл за автомагистрала „Хемус“, стана ясно, че това дружество няма как да изпълни тази поръчка със стотина работника. Тогава сезирахме Сметната палата, която направи проверка и констатира точно тези неща.

Очакваме резултатите от разследването на прокуратурата. Интересното беше, че претендират, че работят с много фирми и имат над 400 договора с контрагенти, оказва се, че от тези 400 договора, може би 380 са за кламери, папки, тоалетна хартия, и само 20-ина договора са за строителни дейности. Тази фирма трябва да бъде развита, оборудвана, трябва да се назначат необходимия брой инженери“.

По темата за наскоро концесионираното Софийско летище, Свиленски обясни как вижда неговото бъдеще и как ще се отрази това на българската авиация:

"Ние от БСП бяхме напълно против концесията от самото зараждане на идеята. Предприехме всички парламентарни и извънпарламентарни действия, които бяха възможни, сезирахме Европейски институции. Това е ограбване на българския национален интерес, това летище беше най-печелившото държавно дружество. Управляващите извършиха престъпление. Интересното е дали този концесионер вече е встъпил в длъжност и дали се грижи за летището, чувам че пистата не е окосена и има 1 метър трева и че не се предприемат действия по модернизиране на терминалите, а пътниците започват да се увеличават и полетите, които се възстановяват. Възможно е целта за отдаването на летището на концесионер да е при по-късен етап след неизпълнение на договорени бройки полети и пътници, въпросният концесионер пълноправно да подаде иск срещу държавата."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай