Съветът на Радев ще е "алтернатива на статуквото"

Съветът не е в основата на бъдеща партия на президента, твърди Иво Христов

Съветът на Радев ще е "алтернатива на статуквото" | StandartNews.com

Призвани сме да бъдем алтернатива на статуквото, обяви пред бТВ началникът на кабинета на президента Румен Радев и председател на новия Стратегически съвет към държавния глава – Иво Христов.

„Това е един екип, който е призван да бъде алтернатива на статуквото, тоест да мисли нещо различно, по-продуктивно, нещо по-целебно за националния организъм от това, което предлага статуквото. Това невинаги значи опозиция, възможни са и съвпадения на моменти. Случвало се е в рамките на тези две години да имаме и общи позиции с властта. Но очевидно е, че има разминаване между очакванията на българите и това, което днешната власт им предлага. Това е достатъчно да се види във всички изследвания, във всички параметри за развитие на източноевропейските страни, част от които сме и ние и които за 30 години изминаха голям път, някои от тях, като Полша да речем, са вече в групата на икономическите гиганти, други се радват на динамично настояще, като Унгария, поне в икономически смисъл. Докато България очевидно не намира себе си“, заяви Христов.

Той обясни, че светът в момента се намира в период на много динамични тектонични промени, които изцяло изменят заварения международен ред.

„Има много страни, които заявяват свои национални амбиции, включително тук на Балканите. Да речем, Турция не крие своите амбиции. Свои национални стратегии следват и всички наши съседи. Македония да речем е поела курс към европеизация. Гърция има отчетлива национална стратегия. Румъния вече следва своя. На този фон България не може да се похвали с ясен политически хоризонт и дори икономическа идея за своето развитие. У нас какво наблюдаваме? След реализацията на стратегическите цели от началото на прехода, които бяха встъпването в Европейския съюз и НАТО, те са факт, ние зациклихме в някакво безпосочно гонене на опашката“, коментира Христов.

По думите му на този фон е очевидно, че трябва да се сглоби някаква нова идея за националното развитие. „На този фон е очевидно, че трябва да се мисли за някаква алтернатива. И похвално е всяко усилие в тази посока. Ние правим нашето, други правят своето“, отбеляза той.

Иво Христов отрече Стратегическият съвет да е основата на бъдеща партия на президента Радев. „Един Съвет към Президентството се учредява с указ, докато една партия следва съвсем друга писта, тя е очертана от закона. Съветът няма призвание да се превърне в партия“, заяви той и добави, че членовете на съвета участват доброволно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай