Свада в парламента за заплати, верту и бордове

Лъчезар Иванов и Корнелия Нинова с взаимни обвинения

Свада в парламента за заплати, верту и бордове | StandartNews.com
  • Лъчезар Иванов и Корнелия Нинова с взаимни обвинения

Свада в парламента избухна заради депутатските заплати. Четири са предложенията за намаляване на парите, по които народните представители се карат. Базовото възнаграждение на депутатите е три средни за страната заплати, като върху него се начисляват пари за стаж, професорска или друга научна титла, постове в парламента, участия в комисии. Има и безотчетни суми за издръжка на сътрудници. Заплатите се преизчисляват всяко тримесечие. От 1 април базата е  4248 лв. Въз основа на депутатските заплати се изчисляват възнагражденията на президент, министри, висши администратори и съдии и др.

Замразяване на заплатите на нивото от декември 2019 г., предложи ГЕРБ. Тогава депутатите са се разписвали за 3747 лв. основна сума. БСП поиска замразяването да е на нивата от 2016 г., когато парламентаристите са се разписвали на 2900 лв. база. „Воля“ настоя депутатските заплатите да се изравнят на минималната работна за страната от 1 април, която е 610 лв. А ВМРО – народните представители да вземат половината от брутните си възнаграждения.

ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е необходим, обяви зам.-шефът на групата Йордан Цонев. Ще продължим да не подкрепяме популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Заплатите ни растат с темпа на средната работна заплата, а той нараства съобразно стандарта на живот на страната, ръста на българската икономика, обясни той. Трябва да оценяваме собствения си труд, допълни Цонев. Тъй като спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на НС, а оттам ще отидат и в бюджета на страната, Цонев предложи те да бъдат внесени сега по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо и икономически обосновано да си вдигаме заплатите на всеки 3 месеца, без да се отчита трудът, който сме положили, каза соцлидерката Корнелия Нинова. Тя попита защо депутатите трябва да са съпричастни само в криза, а не изобщо към онези 2 милиона българи, които са на прага на бедността.

Когато бойкотирахте заседанията на парламента, получавахте заплати, скочи на Нинова Лъчезар Иванов от ГЕРБ. И я попита как „една 28-годишна девойка може да извади 60 хил. долара, за да участва в приватизацията“, като така лишава много работници да участват в нея.

Няма да отговарям за едни телефони верту, взети от едни хора, изказвали се от трибуната, защото претендираме за правова държава, в която клеветниците си получават заслуженото, отвърна Нинова.

Когато бяхте зам.-министър, в колко борда участвахте и какви пари получавахте там и колко от тях отделихте за бедните български граждани, които живееха с минимални възнаграждения, отговори Иванов на Нинова. Той напомни, че през 2010 г. ГЕРБ замрази заплатите на депутатите и беше така до 2013 г.

Само с намаляване на заплатите ще покажем, че наистина сме съпричастни, а не след няколко месеца, когато кризата ще продължи и всички заплати и доходи ще падат в страната, нашите да са замразени на по-високо ниво, заяви Юлиан Ангелов от Патриотите. Той припомни, че ВМРО винаги са искали промяна на формулата за определяне на депутатската заплата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай