Стрели от Радев за парите на малките градове

Обяви, че общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете

Стрели от Радев за парите на малките градове | StandartNews.com

Поредни стрели към управляващите изстреля президентът Румен Радев. Този път – за парите на малките градове. Той обяви, че общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима „промяна на тази порочна практика”.

Необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги, каза президентът в Каспичан. Той изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край. „България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово“, подчерта Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините с кмета на Каспичан Милена Недева. Тя отчете пред Радев проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

„Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките,  ще бъде пагубно, ще загубят и големите“, отбеляза Румен Радев. Той добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни.

Радев участва в тържественото честване на празника на Каспичан. Той бе посрещнат от почетен караул на централния площад „Възраждане“, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориал „Майка България“ в памет на загиналите за свободата на Родината. Милена Недева му подари розетата от Плиска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай