Страшен скандал! Законни ли са решенията на Кирил Петков?

Радостин Василев от ИТН ребром постави въпроса

Страшен скандал! Законни ли са решенията на Кирил Петков? | StandartNews.com

Скандалът около двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков расте. Според конституцията министри могат да бъдат само български граждани, а Петков е двойно – има и канадски паспорт. Той заяви, че преди да стане министър е подал нотариално заверено искане за отказ от канадско гражданство, но отговор все още не е получил. Това поставя чисто юридическия въпрос законни ли са при това положение актовете, които подписва и решенията, които взема – от смяната на ръководството на ББР, до продажбата на луксозното служебно возило на Стоян Мавродиев. Според юристи възниква и въпросът може ли да бъдат оспорвани правителствените решения, в чието вземане е участвал Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков се обяснява за канадския си паспорт

Въпросът ребром постави във Фейсбук топ юристът на „Има такъв народ” Радостин Василев, който в 45-ото НС бе председател на правната комисия в НС, а сега бе номиниран за спортен министър.

ВИЖ ОЩЕ: ИТН: Имал ли е Кирил Петков двойно гражданство?

Ето целия пост на Радостин Василев във Фейсбук:

Радостин Василев, ИТН: До дни сме готови с кабинета - АНТЕНИТоку що г-н Кирил Петков призна по БТВ, че няма официален документ (потвърждение) от Канада, относно отказа му от канадско гражданство. Г-н Петков потвърди, че е подал нотариално заявление за отказ преди да стане министър. Искам да го уверя, че няма никакво значение кога е подал документите, а кога Канада е потвърдила неговия отказ.

Г-н Петков каза, че и към момента няма потвърждение от Канада относно неговия отказ. Това е съвсем нормално защото тази процедура обикновено отнема около 6 месеца. За мен г-н Кирил Петков и към момента не отговаря на изискванията да заема длъжността министър.

"Чл. 110. от Конституцията е на пълно ясен: "Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители." Подаването на документи за отказ не те прави автоматично лице само с българско гражданство.

От тук изниква и въпросът какви са юридическите последици върху актове, които е подписал г-н Кирил Петков до момента?

И това не са интриги.

И това не е заяждане.

В опит да отклони вниманието от този огромен проблем, г-н Кирил Петков каза, че и други министри в миналото са имали този проблем и чак след встъпване в длъжност са подали документи за отказ от чуждото гражданство и отново призова народните представители да приемат актуализация на бюджета със своя традиционен популистки плам.

ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ И ТОВА Е  ПРОСТО ЕДИН ОГРОМЕН ГАФ!!! НЯМАМЕ ПРАВО ДА ОПРАВДАВАМЕ СВОЕТО НЕПРАВОМЕРНО ПОВЕДЕНИЕ С НЕПРАВОМЕРНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ДРУГИ.

Г-н Петков нито един от интересите, които вие сте засегнал в ББР не е пробил при ИТН. Моля ви спрете да лансирате с тази абсурдна теза. Вчера си позволихте отново некоректно да коментирате подкрепата на ИТН към президента Радев и да я обвържете с неговия рейтинг. Просто приемете,че тя е към него, но не към вас, а и вашият рейтинг са сега е висок....

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай