Стойнев: Приватизация или концесия за Топлофикация-София

Стойнев: Приватизация или концесия за Топлофикация-София | StandartNews.com

София. "Този отоплителен сезон няма да има проблем, но до следващия Общинският съвет трябва да реши ще се приватизира ли "Топлофикация-София", има ли интерес към изкупуването на тези дългове, защото няма яснота и непрекъснато чувам оправдания. Когато си кмет и си заел този пост би трябвало да носиш отговорност – истината е, че на министерството, на БЕХ и на "Булгаргаз" тези пари трябват сега", каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев на въпроси при изслушването си пред депутатите по време на заседание на икономическата комисия в НС, предаде Фокус.

Според министъра трябва да се върви или към приватизация на "Топлофикация-София", или към концесионирането ѝ.

Според министъра вариантите за приватизация или концесия трябва да се вземат преди следващия отоплителен сезон. Той изрази надежда и че може да има интерес към покупка на дълга на дружеството. "Може да има интерес към този дълг – някой да го изкупи, което от друга страна за БЕХ е много добра новина, защото, представете си, в системата влизат 500 млн. лв. И всички ще бъдат доволни", прогнозира Стойнев.

И трите варианта ще бъдат обсъдени с общинския съвет на София.

Министърът упрекна кмета Йорданка Фандъкова, че постоянно се оправдава но не намира решение на този проблем. "Ние сме в пазарна икономика. Когато има задължения, тези задължения трябва да се изплатят. Знам и отговора на г-жа Фандъкова, която казва – не нарастват задълженията, тези задължения са от един минал период, когато не сме управлявали ние. Хубаво, но до кога с тези оправдания? Колко кметове от ГЕРБ трябва да се изредят на поста кмет на София, за да започне "Топлофикация София" да изплаща своите задължения?! ", попита реторично Стойнев. Напомни на кмета, че "когато човек заел даден пост, задачата му е не да се оправдава, а да намира решения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай