Стоянова: Ще обсъдим допълнителните средства за култура

Стоянова: Ще обсъдим допълнителните средства за култура | StandartNews.com

Ще обсъдим възможностите как бихме могли да отделим допълнителни средства за националните културни институти., обеща председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и народен представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова след срещата си с представители на синдикатите на музейните работници

„Срещнахме се със синдикатите на музейните работници. Приехме тяхната декларация. Смятам, че техните искания са справедливи. Това е един сектор, особено в частта му, който е подчинен на Министерство на културата, а не на общините, е хронично недофинансиран. Те ни запознаха и с нивата на заплатите на хората работещи там", каза тя. По думите й, става въпрос за хора, които са с висше образование, а получават минимална работна заплата. „Между първо и второ четене ще обсъдим възможностите какво бихме могли да отделим допълнително за тези национални институти. Има много други сфери, които са с подобни заплати, пише "Фокус".

Без да искам да противопоставям едни сфери на други, трябва да кажа, че социалните работници също са с доста ниски заплати. При тази бюджетна процедура бяха отделени известни средства за заплати. Между първо и второ четене ще се проведе разговор с Министерство на финансите какви са възможностите да се отделят малко пари именно и единствено само за заплати на централните институти", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай