Стоянова: 6 млрд. евро са стари задължения

Стоянова: 6 млрд. евро са стари задължения | StandartNews.com

Погашенията, които имаме да правим по стари задължения са в порядъка на около 12 милиарда. Това прави около 6 милиарда евро, обясни по БНТ председател на Бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова по темата за договора за нов държавен дълг. 

"Т. е. от тези 8 милиарда, за които се говори в пространството, 6 милиарда ще отидат за погасяване на стари задължения. Тогава е добре да говорим за остатъка от 4 милиарда лева", продължи Стоянова. Ако отворите сайта на Министерството на финансите, ще се види, че са за 2015, 2016, 2017 година, посочи тя. 

"Темата „цифри" не би трябвало да разделя лявото и дясното, но когато става дума за интерпретацията на цифрите и манипулацията с тях, би трябвало да ни разделя", каза финансистката.

Според председателя на бюджетната комисия тези интерпретации целят да объркат хората. "Иначе на политиците всичко е ясно, но всеки изхожда от собствената си позиция и да си консолидира електората – не само опозицията БСП и "Атака", но и коалиционните партньори на ГЕРБ", посочи Менда Стоянова.

Тя обясни, че не става дума за законопроект за поемане на 8 милиарда дълг, а за законопроект за сключване на договор за дилърство с 4 банки, които да бъдат организатори на поемането на този дълг. В този документ има 3 точки, които казват, че това е максималният размер за тези 3 години, а конкретните размери не могат да превишават лимитите за, съответно, бюджетите за всяка една година.

"Оттук нататък е нужна дискусия, а мястото за дискусия е бюджетната комисия", категорична бе Стоянова. Именно там са били поканени министърът на финансите и експерти, но на това заседание е нямало представители на АБВ, а представителите на Патриотичния фронт отишли на заседание на Правната комисия. А след това и двете формации протестирали, че не им е обяснено за какво става дума.

По думите й причината за тази реакция е наближаващите местни избори.

Във връзка с думите на премиера, който намекна за оставка на правителството в случай, че въпросният външен дълг не бъде гласуван, Стоянова уточни, че премиерът е имал предвид „тези, които не са съгласни с него, да му кажат откъде да вземаме парите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай